Victoria (roman)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Victoria
Forfatter(e)Knut Hamsun
SpråkNorsk
Utgitt1898

Victoria er en kjærlighetsroman av Knut Hamsun. Den ble skrevet i 1898, og dens viktigste temaer er ulykkelig kjærlighet, ungdomsforelskelse og klasseskille. Boken er en av Hamsuns mest kjente bøker, og har kjennetegn fra nyromantikken.

Handling[rediger | rediger kilde]

Johannes er hovedpersonen, en møllersønn som i starten av sitt liv ville bli fyrstikkmaker. Han er forfatter og glad i naturen, men kan aldri få den han elsker, «rikmannsdatteren» Victoria. De to møtes første gang når Johannes er 14 år gammel, Victoria er fire år yngre. Vi følger dem helt til voksen alder, og ser særlig hvordan Johannes gjør alt for å imponere Victoria og for å klatre på den sosiale rangstigen. Han prøver å imponere i alt, men lykkes ikke. De møtes flere ganger og forteller om sine følelser, men hindres i å bli sammen på grunn av Victorias høyere stilling i samfunnet. Videre er Victoria tvunget til å gifte seg med den rike Otto på grunn av familiens økonomiske problemer. Otto dør i en jaktulykke og etterlater seg en ustabil fremtid for foreldrene. Til slutt dør Victoria i ung alder av tuberkulose, og etterlater seg kun et brev til Johannes der hun forklarer hvorfor hun har avvist Johannes og om det påtvungne ekteskapet med Otto.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


litteraturstubbDenne litteraturrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.