Landstrykere

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Landstrykere er første roman i Landstryker-trilogien, eller August-trilogien, av Knut Hamsun. Den ble utgitt første gang 1. oktober 1927.[1] Romanen omhandler landstrykerne August og Edevarts opplevelser mens de reiser rundt i Norge på mer eller mindre tilfeldig arbeid. Trilogien fortsetter med August tre år senere, og til slutt Men livet lever i 1933.

Handlingen i Landstrykere utspiller seg fra 1864 til utpå 1870-tallet. Trilogien i sin helhet beskriver konflikter mellom en tradisjonell naturalhusholdning og et moderne handels- og industrisamfunn, slik det vokste frem i Norge i siste halvdel av 1800-tallet og tidlig på 1900-tallet. August er hovedkarakteren som binder de tre romanene sammen. Han blir introdusert tidlig i Landstrykere på denne måten:

«En vidtfarende ung mand kom hjem til bygden, August hette han, en forældreløs. Han var egentlig fra et andet distrikt, men opvokset her, nu hadde han blandt meget andet været sjøgut i nogen år og gjestet mange land, det var under og mirakels hvad han kunde fortelle fra sit liv.»[2]

Boka ble filmatisert i 1989.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Arbeiderbladet, 27. september 1927, s. 2. Lest 28. mars 2019.
  2. ^ Landstrykere, utgave fra 2003 s. 10.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]