Hopp til innhold

Kjærlighetsroman

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Simona Ahrnstedt, svensk psykolog og forfatter av kjærlighetsromaner

Kjærlighetsroman[a] er en litterær sjanger utviklet i den vestlige kulturen. Som tradisjonell sjanger er den litterære tradisjonen som fokuserer på det idealiserte forholdet og romantisk kjærlighet mellom to mennesker i den enkle formelen «gutt møter jente» eller «jente møter gutt», eller i moderne tid også kjærligheten mellom to av samme kjønn. Som sjanger har den vanligvis følelsesmessig tilfredsstillende og optimistisk slutt. Forløpere til sjangeren er blant annet forfattere av litterær skjønnlitteratur, som Samuel Richardson, Jane Austen og Charlotte Brontë.

Typisk for sjangeren er spennende intriger – ofte i historiske omgivelser – med kjærlighet som utfordres, samt en lykkelig slutt på historien. Det er flere undersjangre, blant annet historisk, fabelprosa, LHBT, og erotisk romantikk (som med E.L. James med Fifty Shades). Alle har det til felles at kjærlighetsrealsjonen er drivkraften, og at de ender lykkelig eller optimistisk. Selv om kvinner er hovedleserne av kjærlighetsromaner, liker et økende antall menn dem også. Den amerikanske interesseorganisasjonen for forfattere av kjærlighetsromaner, The Romance Writers of America (RWA), siterer at 16 % av mennene leser romanske romaner.[1]

Kjærlighetsroman eller begrepet «romantikk» brukes også på romaner definert av Walter Scott som «en fiktiv fortelling i prosa eller vers; hvis interesse kommer til fantastiske og uvanlige hendelser».[2] Relatert til denne typen kjærlighetsroman er verk som «involverer en mystisk, eventyrlig eller åndelig historielinje der fokuset er på et oppdrag som involverer tapperhet og sterke verdier, ikke alltid en kjærlighetsinteresse».[3] Disse fortellingene har ofte, men ikke utelukkende, form av den historiske romanen. Samtidig ble Scotts romaner ofte beskrevet som historiske romanser,[4] og den kanadiske litteraturkritikeren Northrop Frye mente at «det generelle prinsippet i de fleste ’historiske romaner’ er kjærligheten».[5]

Det sterke og omfattende salget av kjærlighetsromaner[6] innebærer at de er det største segmentet av det globale bokmarkedet.[7] Sjangeren blomstret på 1980-tallet, med tillegg av mange forskjellige kategorier av romantikk og hvor Margit Sandemo solgte mye i Norge og Sverige, hvor hennes bøker har solgt opptil 40 millioner eksemplarer og hvor Sagaen om Isfolket står for rundt 25 millioner.[8][9] Populære forfattere har også senere begynte å skyve grensene for både sjangeren og handlingsgangen, i tillegg til å skape mer moderne romanfigurer.

«Kvinner vil plukke opp en kjærlighetsroman og vite hva de kan forvente, og denne forkunnskapen til leseren er veldig viktig. Når helten og heltinnen møtes og blir forelsket, vet de kanskje ikke at de er forelsket, men leseren gjør det. Da vil en konflikt trekke dem fra hverandre, men du vet at de til slutt vil være sammen igjen, og helst gift eller planlegger å være innen side 192.»

— Joan Schulhafer fra Pocket Books, 1982[10]

Kjente kjærlighetsromaner

[rediger | rediger kilde]
Type nummerering
 1. ^ engelsk: romance novel; tysk: Liebes- und Familienroman

Referanser

[rediger | rediger kilde]
 1. ^ «The Romance Genre», Romance Writers of America. Arkivert fra originalen den 26. november 2013.
 2. ^ Scott, Walter. Maning, Susan, red. (1992): «Essay on Romance», Prose Works. Bind VI, Oxford: Oxford University Press, s. 129.
 3. ^ «Romance», Literary Terms. 26. oktober 2016.
 4. ^ Cuddon, J.A. (1999): The Penguin Dictionary of Literary Terms and Literary Theory, 4. utg., revidert av C. E. Preston. London: Penguin, s. 761
 5. ^ Frye, Northrop ([1957] 2000): Anatomy of Criticism: Four Essays, Princeton University Press, ISBN 978-0691069999; s. 307.
 6. ^ King, Rachel (21. august 2021): «The romance novel sales boom continues», Fortune.
 7. ^ Kamblé, Jayashree; Murphy Selinger, Eric; Teo, Hsu-Ming, red. (2020): The Routledge Research Companion to Popular Romance Fiction. London: Routledge. ISBN 9781315613468.
 8. ^ «Margit Sandemo – Sagornas drottning», Tidningen Skriva. Arkivert fra originalen den 22. desember 2015.
 9. ^ TT (1. september 2018): «Författaren Margit Sandemo är död», Svenska Dagbladet. ISSN 1101-2412.
 10. ^ «Expanding Romance Market», New York Times. 8. mars 1982.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]