Via Dinarica

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Landskap langsmed White Trail og Bosnia-Hercegovinas høyeste fjell Maglić.
Via Dinarica map.jpg
White Trail starter i Razdrto ved Nanosplåtaet (i bakgrunnen) i Slovenia.

Via Dinarica er et ca. 2 000 kilometer langt nettverk av langdistanse turstier i De dinariske Alper, og består av løypene White Trail, Blue Trail og Green Trail. Via Dinarica forbinder landene Slovenia, Kroatia, Bosnia-Hercegovina, Montenegro og Albania.

Prosjektet Via Dinarica ble lansert i 2010 med sikte på å fremme og utvikle turisme på Vest-Balkan,[1]. Green og Blue Trail er fortsatt under utvikling (2020).[2]

White Trail[rediger | rediger kilde]

White Trail (1 260,8 km) er hovedløypa i Via Dinarica, og følger hovedkammen i De dinariske Alper. Langs denne ruten finnes de høyeste fjelltoppene i hvert enkelt land (unntatt Slovenia). Ruten starter i Razdrto ved foten av Nanosplatået i Slovenia og følger videre grovt sett de kroatiske fjellene i Velika Kapela, Velebit og Dinara. I Bosnia-Hercegovina går leden gjennom landsdelen Hercegovina, deretter gjennom fjellene i Sentral-Montenegro. Ruten ender i Valbonëdalen i De albanske alper i Nord-Albania.

Blue Trail[rediger | rediger kilde]

Blue Trail er fokusert mot kysten av Adriaterhavet, øyene, halvøyene og de noe lavere fjellene her.

Green Trail[rediger | rediger kilde]

Green Trail går gjennom det grønne og frodige innlandet (f.eks. Lika i Kroatia og det sentrale Bosnia) i de østlige skråningene av De dinariske Alpene. Siste del av ruten går også innom vestlige deler av Serbia og Kosovo.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «The Via Dinarica». Via Dinarica Alliance (engelsk). Besøkt 1. mai 2020. 
  2. ^ «HOME». trail.viadinarica.com (engelsk). Besøkt 1. mai 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]