Vestre Fuglemosen naturreservat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vestre Fuglemosen naturreservat
LandNorge[1]
Ligger iAurskog-Høland
VerneformNaturreservat
Areal0,289
Opprettet4. september 1981
Kart
Vestre Fuglemosen naturreservat
59°40′20″N 11°35′05″Ø

Vestre Fuglemosen naturreservat er et våtmarksområde i Aurskog-Høland kommune som ble vernet i 1981 for å bevare ei større, uberørt nedbørsmyr og et plantegeografisk interessant område.[2] Naturreservatet ble i 2022 utvidet og slått sammen med Vestre Risenhøgda naturreservat, se Vestre Risenhøgda og Fuglemosen naturreservat.

Naturreservatet ligger øst for Skulerudvannet, nær toppen av en slak ås med høyereliggende skogsmark i øst og nord. Terrenget har svak kuppelform og myra er ei hvelvet nedbørsmyr. I kantene er det større, jordvannspåvirkede, fattigmyrområder. De nedbørspregete delene av myra er dominert av myrflatesamfunn med lave tuer, fastmatter, mykmatter og løsbunn. I tuene er lavarter vesentlig mer dominerende enn i de fleste andre myrer som er undersøkt i området. I myrkantene vokser frodige jordvannspåvirkete plantesamfunn.

Området er plantegeografisk interessant, og av særlig interesse er forekomsten av de to kystbundne artene klokkelyng og pors, som vokser sammen med granstarr som har østlig utbredelse.

Myra nås på sti og skogsvei.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Common Database on Designated Areas, besøkt 26. juni 2021[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Direktoratet for naturforvaltning, faktaark Besøkt 25. februar 2013