Vestlandsbanen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vestlandsbanen
Info
TypeHøyhastighetsbane
Statusforeslått
UtgangsstasjonBergen stasjon
EndestasjonStavanger stasjon
Drift
Åpnetikke kjent
Teknisk
Lengde180 km
Navn på Sørlandsbanen til 1913

Vestlandsbanen er en foreslått høyhastighetsbane mellom Bergen og Jæren. Banen ligger langt fram i tid, men hvis den kommer, vil den gjøre reisetiden mellom de to byene så kort som 1 time og 23 minutter.

Et forslag innebærer at banen skal gå i tunnel fra Stavanger under Boknafjorden til Haugesund og deretter fortsette til Stord via en undersjøisk tunnel. Fra Stord vil den gå i bro over Langenuen til Tysnes og videre til Eikelandsosen i Fusa. Her vil den møte en ny trasé av Bergensbanen som fortsetter til Bergen stasjon. Fra Fusa vil Bergensbanen fortsette til Voss via Norheimsund, mens Sørlandsbanen vil fortsette til Kristiansand fra Stavanger. Vestlandsbanen er ikke del av Jernbaneverkets høyhastighetsutredning.[1]

Et annet forslag utarbeidet av Deutsche Bahn International (DBI)[2] foreslår en trasé som går lenger inn i landet, via Odda, med tilknytning til en ny høyhastighetsstrekning mot Østlandet ved Røldalsvatnet.

Foreslåtte stasjoner[rediger | rediger kilde]

Det første forslaget har fra Bergen mot Stavanger stasjoner på Nesttun, Fusa, Tysnes, Stord, Sveio, Haugesund og Fosen. DBI's forslag har stasjoner på Tysse, Kvam/Jondal, Odda, Røldal, Sauda, Ølen, Haugesund og Kårstø.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Informasjon om hver strekning». Jernbaneverket. 17. november 2010. Besøkt 1. desember 2015. 
  2. ^ a b «Trasérapport om Vestlandsbanen over Haukeli». Norsk Bane. 14. juni 2013. Arkivert fra originalen 8. desember 2015. Besøkt 1. desember 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]