Salvar kamíz

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En pakistansk gateselger i salvar kamiz.

Salvar kamíz (punjabi ਸਲਵਾਰ ਕਮੀਜ਼ [salvār kamīz]), hindi सलवार क़मीज़ [salvār qamīz]) eller sjalvar kamíz (urdu شلوار قمیض [šalwār qamīz]), også kalt punjabidress, er en sørasiatisk klesdrakt. Drakten er en kombinasjon av vide, pysjamasaktige bukser (salvar) og en nokså lang og til tider vid skjorte (kamíz). Klærne kan brukes av både menn og kvinner, men har ulik utforming. Salvar kamízer for kvinner er som oftest fargerike og gjerne pyntet med broderi, perler og finsøm. Klærne for menn er holdt i mer nøytrale farger og har sjeldnere broderi.

Salvar kamíz er det mest utbredte antrekket for både kvinner og menn i Pakistan, og ofte også i Afghanistan. I India (særlig i Punjab) og Bangladesh er salvar kamíz svært utbredt som antrekk for kvinner og blir stadig mer brukt. Plagget blir sett på som mer praktisk og moderne enn den tradisjonelle indiske sarien (en kan for eksempel lett kjøre moped med salvarbukser), og drakten er i ferd med å bli standardantrekket for unge eller yrkesaktive kvinner i mange byer.

Bukser[rediger | rediger kilde]

Klesdrakten er god å slappe av i.

Buksene («salvar») til en salvar kamíz er vide øverst, som regel samlet i livet med en midjesnor, selv om de også kan festes med strikk.

Salvarbuksene kan minne om pysjamasbukser. Beina er vide øverst og smalner mot hælen, der de har en plissering.

Det fins også bukser med svært lange og smale bein som samler seg i bukler mot anklene. Desse blir kalt tjudídar (चुडीदार).

Afghanistansk gutt i salvar kamiz.

Skjorte[rediger | rediger kilde]

Kamizen er en lang skjorte med sømmer i sidene som stopper noe under navlen. Dette gir brukeren større bevegelsesfrihet enn en kjortel eller kjole. Samtidig er kamizen luftigere enn kortere plagg og blir sett på som mer sømmelig ettersom den dekker store deler av beina.

Ordet kamíz kommer fra latinsk camisia, 'skjorte' eller 'tunika', som har spredt seg til flere europeiske språk (for eksempel fransk chemise), og til arabisk, som trolig er opphavet til ordet i urdu og hindi.

Tilleggsplagg[rediger | rediger kilde]

Tre kvinner i Jaipur som bruker dupattaen på ulikt vis.

Kvinner pleier som regel å bruke en dupatta, et langt skjerf eller sjal til salvar kamizen. Dupattaen blir viklet rundt hodet og halsen, eller henger løst over den ene eller begge skuldrene. For muslimske kvinner er dette et enklere alternativ til hijab enn tsjador eller burka. For hindukvinner fra Nord-India kan sjalet brukes til å dekke hodet i tempel eller for eldre folk de vil vise respekt. Men dupattaen er framfor alt et moteplagg, fint dekorert i samme stil som resten av klærne.

Mange menn bruker en lang, løstsittende vest over skjorta. Denne blir hovedsakelig brukt for å holde varmen.

Historien til salvar kamíz[rediger | rediger kilde]

Man tror at klesdrakten salvar kamíz opprinnelig ble utviklet i de tyrkisk-iranske ridende steppefolkene i Sentral-Asia. Mange av disse folkeslagene sluttet seg etterhvert til islam. Fra 1100-tallet av førte en serie med hærtog og invasjoner til tyrkisk-iransk muslimsk herredømme – først gjennom Delhisultanatet og senere gjennom Mogulriket – i store deler av området som i dag utgjør det nordlige India og Pakistan. Moten fulgte politikken, og salvardressen ble populær blant menn og etterhvert også blant kvinner i hele dette området. I dag er forbindelsen med islam mye svakere, og særlig blant kvinner blir salvar kamíz brukt på tvers av religionsgrensene. Dupattaen blir blant muslimske kvinner gjerne brukt som hodedekke i tråd med hidjabprinsippet, mens den blant hindukvinner blir vekselvis benyttet som ledig sjal og, i forbindelse med tempelbesøk og som respekt for eldre, som hodedekke.

Kjøp av salvar kamíz[rediger | rediger kilde]

Tradisjonelt har man gått til den lokale skredderen og bestilt en salvar kamíz etter mål. Man velger da stofftype og stil (buksetype, kragestil, broderi, ermetype, kamízlengde, og så videre). I dag er det også vanlig å kjøpe ferdige drakter som passer ulike størrelser.

Prisen på en drakt kan variere fra omkring 150 norske kroner til over 5 000 NOK. Det finnes indiske klesbutikker i mange større vestlige byer – inkludert Grønland i Oslo i Norge. Noen etniske og historiske klesmønsterprodusenter selger mønstre for salvarer, tjudídarer, kamízer og kurtaer som kan kjøpes i stoffbutikker eller på internett.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]