Veronica Guerin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Veronica Guerin
Veronica Guerin 1.jpg
Født5. juli 1958[1][2]
Dublin
Død26. juni 1996[1][2] (37 år)
M7 motorway
Utdannet ved Trinity College
Beskjeftigelse Regnskapsfører, journalist, skribent, fotballspiller
Nasjonalitet Irland
Utmerkelser CPJ International Press Freedom Awards (1995), Verdens pressefrihetshelter (2000)

Minnebyste over Veronica Guerin ved Dublin Castle

Veronica Guerin (født 5. juli 1958 i Dublin i Irland, myrdet 26. juni 1996 samme sted) var en irsk journalist som ble myrdet av irske narkotikalangere.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Guerin var utdannet statsviter, og hadde arbeidet med PR før hun ble journalist i de irske avisene Sunday Business Post og Sunday Tribune. I 1994 begynte hun å skrive om kriminelle nettverk i den irske avisen Sunday Independent. Hun brukte kallenavn på kriminelle hun omtalte, for å omgå irsk ærekrenkelseslovgivning. Da hun begynte å skrive om narkotikaomsetning, mottok hun en rekke dødstrusler.

Hun ble skutt i benet utenfor hjemmet 30. januar 1995, og noen av hennes kritikere hevdet da at hun hadde arrangert dette selv for å få publisitet. Det ble imidlertid etablert et beskyttelsesystem, men 13. september 1995 ble hun angrepet av den antatt kriminelle John Gilligan, da hun prøvde å intervjue ham. Det irske Garda Síochána ville gi henne kontinuerlig beskyttelse, men dette avslo hun.

26. juni 1996 ble hun skutt og drept, idet hun ble truffet av fem skudd avfyrt av passasjeren på en passerende motorsykkel, da hun kjørte bilen sin på motorveien M7 rett utenfor Dublin. Drapet vakte stor oppmerksomhet og Taoiseach John Bruton (lederen av den irske regjeringen) karakteriserte det som «et angrep på demokratiet». I den påfølgende etterforskningen ble over 150 arrestert i en jakt på organisert kriminalitet i Irland.

I november 1998 ble narkohandleren Paul Ward anklaget for drapet, og dømt til livsvarig fengsel på grunnlag av at han hadde tilsvarende våpen og en motorsykkel. Denne kjennelsen ble senere opphevet etter anke, men Ward ble sittende fengslet på grunn av andre forhold. Senere ble den sentrale narkohandleren Brian Meehan arrestert i Amsterdam, utlevert til Irland, og senere anklaget for drapet. Han ble dømt til livsvarig fengsel, og soner fortsatt denne dommen. Senere ble også John Gilligan utlevert fra England 3. februar 2000 og dømt til 20 års fengsel for medvirkning.

Historien om Veronica Guerin er filmatisert gjennom filmen med samme navn fra 2003.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b FemBio, 9. okt. 2017, Veronica Guerin, 30971
  2. ^ a b Internet Movie Database, 10. jul. 2016, nm0345944