Veronese

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Veronese
Paolo Veronese, 1528-1588 - Nationalmuseum - 39582.tif
FødtPaolo Caliari
1528[1][2]Rediger på Wikidata
Verona[2]Rediger på Wikidata
Død19. apr. 1588[3][4][5]Rediger på Wikidata
Venezia[2]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Kunstmaler[6][7], tegner[6], bygningstegner[7]Rediger på Wikidata
Ektefelle Elena BadileRediger på Wikidata
Søsken Benedetto CaliariRediger på Wikidata
Barn Carletto Caliari, Gabriele CaliariRediger på Wikidata
Nasjonalitet Republikken VeneziaRediger på Wikidata
Signatur
Veroneses signatur

Paolo Cagliari eller Paolo Caliari, bedre kjent som Paolo Veronese (født i Verona i 1528, død i Venezia 19. april 1588), var en viktig venetiansk renessansemaler. Han var kjent som Veronese på grunn av hans fødested Verona. Han var en av de største mestrene innenfor 1500-tallets venetianske maleri.

Liv og verk[rediger | rediger kilde]

Veronese studerte den lokale kunsten i Verona i sin ungdom og dro så i kort tid til Mantova i 1548, hvor han skapte fresker i katedralen, før han slo seg ned i Venezia. Han studerte under Giovanni Francesco Caroto, som også var fra Verona.

De fleste av hans arbeider er livlige fortellende sykluser, utført i en dramatisk og fargerik manieristisk venetiansk stil, full av majestetiske arkitektoniske bygninger og glitrende venetiansk prakt. Sammen med Tizian og Tintoretto er han med å utgjøre triumviratet av store malere i den sene renessansen i Venezia. Han er kjent som en stor kolorist og for sine illusjonistiske dekorasjoner i både fresker og oljemalerier. Hans store malerier av bibelske etegilder utført for bedehus og klostre i Venezia og Verona er betydelige. Han produserte også mange altertavler, historiske og mytologiske malerier, portretter og betydelige kompositoriske skisser med penn, vannmaling i blekk, figurstudier i kritt og chiaroscuro-skikkelser.

Paolo Veronese kom i alvorlig konflikt med inkvisisjonen for sin måte å fremstille religiøse motiv som om det bare var snakk om festivalscener, for eksempel «Bryllupet i Kana» (1563) og «Gjestebudet i Levis hus» (1573). Han ble visstnok sensurert, men hans rykte led ikke noen permanent skade.

Han produserte også altertavler, mytologiske malerier og portretter og et stort antall komposisjonelle skisser i penn og blekk og figurstudier i kull. Han stod i spissen for et familieatelier som forble aktivt etter hans død i Venezia i 1588. Blant hans elever var Giovanni Antonio Fasolo.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Dizionario Biografico degli Italiani, Encyclopædia Britannica Online[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b c rkd.nl[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Social Networks and Archival Context, oppført som Paolo Veronese, SNAC Ark-ID w6jj7f9c, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Benezit Dictionary of Artists, oppført som Paolo Veronese, Benezit-ID B00190247, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ RKDartists, rkd.nl, besøkt 23. august 2017[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ a b Archive of Fine Arts, cs.isabart.org, abART person-ID 58979, besøkt 1. april 2021[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ a b vocab.getty.edu[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]