Veronese

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Veronese
FødtPaolo Caliari
1528[1][2]Rediger på Wikidata
Verona[2]
Død19. apr. 1588[3][4][5]Rediger på Wikidata
Venezia[2]
Beskjeftigelse
EktefelleElena Badile
SøskenBenedetto Caliari
BarnCarletto Caliari[6]
Gabriele Caliari
NasjonalitetRepublikken Venezia
GravlagtSan Sebastiano
Signatur
Veroneses signatur

Paolo Cagliari eller Paolo Caliari, bedre kjent som Paolo Veronese (født i Verona i 1528, død i Venezia 19. april 1588), var en viktig venetiansk renessansemaler. Han var kjent som Veronese på grunn av hans fødested Verona. Han var en av de største mestrene innenfor 1500-tallets venetianske maleri.

Liv og verk[rediger | rediger kilde]

Veronese studerte den lokale kunsten i Verona i sin ungdom og dro så i kort tid til Mantova i 1548, hvor han skapte fresker i katedralen, før han slo seg ned i Venezia. Han studerte under Giovanni Francesco Caroto, som også var fra Verona.

De fleste av hans arbeider er livlige fortellende sykluser, utført i en dramatisk og fargerik manieristisk venetiansk stil, full av majestetiske arkitektoniske bygninger og glitrende venetiansk prakt. Sammen med Tizian og Tintoretto er han med å utgjøre triumviratet av store malere i den sene renessansen i Venezia. Han er kjent som en stor kolorist og for sine illusjonistiske dekorasjoner i både fresker og oljemalerier. Hans store malerier av bibelske etegilder utført for bedehus og klostre i Venezia og Verona er betydelige. Han produserte også mange altertavler, historiske og mytologiske malerier, portretter og betydelige kompositoriske skisser med penn, vannmaling i blekk, figurstudier i kritt og chiaroscuro-skikkelser.

Paolo Veronese kom i alvorlig konflikt med inkvisisjonen for sin måte å fremstille religiøse motiv som om det bare var snakk om festivalscener, for eksempel «Bryllupet i Kana» (1563) og «Gjestebudet i Levis hus» (1573). Han ble visstnok sensurert, men hans rykte led ikke noen permanent skade.

Han produserte også altertavler, mytologiske malerier og portretter og et stort antall komposisjonelle skisser i penn og blekk og figurstudier i kull. Han stod i spissen for et familieatelier som forble aktivt etter hans død i Venezia i 1588. Blant hans elever var Giovanni Antonio Fasolo.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Dizionario Biografico degli Italiani, Encyclopædia Britannica Online[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b c rkd.nl[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Social Networks and Archival Context, oppført som Paolo Veronese, SNAC Ark-ID w6jj7f9c, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Benezit Dictionary of Artists, oppført som Paolo Veronese, Benezit-ID B00190247, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ RKDartists, rkd.nl, besøkt 23. august 2017[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Union List of Artist Names, ULAN 500021218, utgitt 20. november 2017, besøkt 22. mai 2021[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]