Giovanni Francesco Caroto

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Carotos bilde viser et oljemaleri av et barn som holder en tegning i høyre hånd.

Giovanni Francesco Caroto (født i 1480 i Verona, død i 1555 i Verona) var en maler som virket under den italienske høyrenessansen. Hans verk kjennetegnes ved sin rike veronesiske farve.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Han var født i Verona. Der studerte han under Liberale da Verona (1445-1526/29), en maler hvis likhet med Mantegnas verk er påfallende. Caroto tok i bruk Mantegnas klassiske orientering og linjeføring under et midlertidig opphold i Mantova. Da han reiste tilbake til Verona, malte han religiøse verk og portretter i olje, tempera og freskoteknikk.

Enkelte av hans verk viser innflytelse fra Milanos renessanse på 1500-tallet (det som på italiensk kjennes som Cinquecento), deriblant Francesco Bonsignori og Giulio Romanos verk, som han ble kjent med under flere reiser til Milano. Landskapsoppfattelsen i bakgrunnen av hans Madonna-malerier har et diffust uttrykk, i likhet med Leonardo da Vincis verk. Senere verk har likhetstrekk med Rafaels klassiske strenghet.

Han er kjent for, sammen med den yngre Antonio Badile, å ha undervist den prominente manieristiske maleren Paolo Veronese, som hovedsakelig var aktiv i Venezia. Giovanni Francesco Carotos verk forveksles ofte med sin bror Giovannis.

Caroto var den mest fremtredende maleren i Verona i sin samtid.

Verk[rediger | rediger kilde]

Eksempler på hans kunst finnes i Castello Sforzesco i Milano, Chiesa de Carit i Mantova, i Uffizi og Pitti-palasset i Firenze og i museer i Dresden og Budapest.