Verkiaipalasset

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Verkiaipalasset
LandLitauen
StedQ923117
Historiske fakta
ArkitektLaurynas Gucevičius
StilretningNyklassisistisk arkitektur
Kart
Kart
Verkiai Palace
54°44′52″N 25°17′33″Ø

Ridderhallen i Verkiai, 1846

Verkiaipalasset (litauisk: Verkių rūmai) er et 1700-talls nyklassisistisk palass i Verkiai i Vilnius i Litauen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Inntil utgangen av 1300-tallet var området storfyrsterne av Litauens eiendom. Der var en treherregård allerede i 1200-tallet. I 1387 donerte Litauens storfyrst Jogaila palasset til Vilnius' katolske biskop i forbindelse med kristningen av Litauen. Verkiai var permanent sommerresidens for biskoper inntil slutten av 1700-tallet.

Verkiaipalasset ble alminnelig kjent etter at biskop Ignacy Jakub Massalski overtok det i 1780. Han innhyrte to berømte arkitekter, Marcin Knackfus og Laurynas Gucevičius, til å gkenoppbygge slottet i nyklassisistisk stil. Grunmplanen og driftbygningene ble tegnet av Marcin Knackfus. Hovedbygningen, stallene og flere andre bygninger ble tegnet av Gucevičius. Palasset ble kalt «Vilnius' Versailles». Palasset hadde et lite teater, stort bibliotek, og et lite pistolmuseum og var omgitt av en park.

Slottet ble alvorlig beskadiget under Napoleons invasjon av Russland. Etter dettee ble hovedbygningen revet ned på ordre av en ny eier, prins Ludwig zu Sayn-Wittgenstein-Berleburg, som hadde kjøpt Verkiai i 1839. Han beordret også omstrukturering av de øvrige bygninger. Den østlige fløy, godskontoret, ble innrettet som hovedbygning i 1840-årene. De første kjente fotografier fra Litauen ble tat i 1839, da Karol Podczaszyński laget en daguerreotypi av slottet mens det lå i ruiner.[1] Disse bildene har ikke overlevd.

Referanser[rediger | rediger kilde]