Sikkerhetstjeneste

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Sikkerhetstjeneste på vegne av en stat er en særskilt tjeneste som har ansvaret for nasjonens indre sikkerhet. Sikkerhetstjenestene bruker etterretning som viktig metode og utarbeider ulike trusselvurderinger og analyser. De vil ofte kunne iverksette tiltak for å avverge sikkerhetstruende hendelser.

Sikkerhetstjenester som har politimyndighet kalles gjerne sikkerhetspoliti.

Norge[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Norsk etterretning

Sikkerhetstjenesten i Norge er tillagt Politiets sikkerhetstjeneste (PST), jamfør politiloven §§ 17 b flg. PST er også tillagt etterforskningsmyndighet og påtalemyndighet som sikkerhetstjeneste. Sikkerhetstjenestene i Europa har en egen sammenslutning som benevnes som Club of Bern (Bernklubben). Denne sammenslutning er særlig viktig fordi indre sikkerhet ikke er et ansvar for EU.

En rekke statlige organ eller etater kan ha sin egen sikkerhetstjeneste så som Stortingets sikkerhetstjeneste og Forsvarets sikkerhetstjeneste. Myndighetsutøvelse tilknyttet sikkerhetsloven er nå tillagt et eget direktorat, Nasjonal sikkerhetsmyndighet.

Sverige[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Säkerhetspolisen

Den svenske sikkerhetstjenesten er Säkerhetspolisen, organisert i 1914 som et samarbeid mellom Detektiva Polisen og Generalstaben.