Ludwig-Holger Pfahls

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ludwig-Holger Pfahls
Født13. des. 1942[1]Rediger på Wikidata (81 år)
Luckenwalde
BeskjeftigelseJurist, dommer, politiker Rediger på Wikidata
Embete
  • Statssekretær
  • secretary of state from Germany (1987–1992) Rediger på Wikidata
PartiChristlich-Soziale Union in Bayern
NasjonalitetTyskland

Ludwig-Holger Pfahls (født 13. desember 1942 i Luckenwalde) er en tysk politiker (CSU). Han var president for Bundesamt für Verfassungsschutz fra 1985 til 1987, og fra 1987 til 1992 statssekretær i Forsvarsdepartementet.

Bakgrunn, utdannelse og yrke[rediger | rediger kilde]

Han var sønn av en offiser, og er utdannet jurist med doktorgrad. Han virket som dommer ved Bayerisches Oberstes Landesgericht og som statsadvokat for næringslivssaker.

Politisk karrière[rediger | rediger kilde]

Fra 1974 arbeidet Pfahls i det nye bayerske miljøverndepartementetet og i 1976 ble han parlamentarisk sekretær i Det bayerske statskanselli, hvor Franz-Josef Strauss oppdaget ham og gjorde ham til sin personlige sekretær da han ble statsminister i 1978. Fra 1981 var Pfahls sjef for statsministerens kontor, og i 1982 ble han sjef for den såkalte «Grundsatzabteilung» i statskanselliet.

I 1985 ble Pfahls utnevnt til president for Bundesamt für Verfassungsschutz. Forsvarsminister Manfred Wörner (CDU) kalte ham til det føderale forsvarsdepartementetet som statssekretær på forslag fra Strauss i 1987[trenger referanse]. Han var ansvarlig for rustningskontroll, anskaffelse og eksport av våpen.

På grunn av manglende innbetaling av partikontingent ble han strøket fra CSUs medlemslister i 2000.[trenger referanse]

Korrupsjonsanklager i forbindelse med våpensalg[rediger | rediger kilde]

Det er blitt fremsatt påstander om at Pfahls skal ha tatt imot flere millioner mark i smørepenger fra våpenlobbyister.[trenger referanse] Konkret er Pfahls blitt anklaget for korrupsjon og skatteunndragelse i forbindelse med et våpensalg til Saudi-Arabia.[trenger referanse] I 1999 utstedte statsadvokaten i Augsburg en arrestordre på ham. Riksadvokaten i Bayern overprøvet denne beslutningen; noe som knapt er skjedd tidligere.[trenger referanse] I mellomtiden reiste Pfahls til Taiwan og holdt seg borte fra Tyskland i de neste fem årene. Hans spor forsvant i Taipei 6. juli 1999, og det kan synes som han har bodd i Hongkong.[trenger referanse] Den daværende statsadvokaten i Augsburg utelukket ikke at Pfahls var blitt advart på forhånd av venner i den bayerske justistjenesten.[trenger referanse]

Men den 13. juli 2004 ble han arrestert i Paris og utlevert til Tyskland 20. januar 2005. 3. august samme år ble han fritatt for skyld i korrupsjonsanklagen, etter at tidligere kansler Helmut Kohl tok på seg ansvaret for våpenhandelen med Saudi-Arabia.[trenger referanse] Pfahls ble isteden 12. august dømt for å ha skaffet seg fordeler og for skatteunndragelse til en minimal fengselsstraff på to år og tre måneder.[trenger referanse] 1. september ble han løslatt, da man tok høyde for tiden han hadde sittet i varetekt siden han ble arrestert i Frankrike.

I oktober 2005 avslørte en fjernsynskanal at Pfahls under sin langvarige flukt var blitt støttet av de franske sikkerhetstjenester Direction de la surveillance du territoire og Direction Générale de la Sécurité Extérieure, som hadde hjulpet ham å passere ubemerket forbi personkontroller på lufthavner.[trenger referanse] Motivet synes å være å unngå å røre opp i den pågående Elf-skandalen og Leuna-affæren, som han også var innviklet i, og kan også forklares med politisk og personlig vennskap mellom franske og tyske konservative.[trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Munzinger Personen, Munzinger IBA 00000017734, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]