Venninnene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Venninnene
orig. Le amiche
Yvonne Furneaux og Eleonora Rossi Drago fra en scene fra filmen
Generell informasjon
SjangerDrama
Utgivelsesår1955
Prod.landItalia
Lengde1 t. 44 min.
SpråkItaliensk
Bak kamera
RegiMichelangelo Antonioni
ProdusentGiovanni Addessi
Manusforfatter
MusikkGiovanni Fusco
SjeffotografGianni Di Venanzo
KlippEraldo Da Roma
Foran kamera
Medvirkende
Annen informasjon
FilmformatSort-hvitt / 1.37 : 1
Prod.selskapTitanus
Premiere6. september 1955 (Venezia FF)
Eksterne lenker

Venninnene (originaltittel: Le amiche) er en italiensk dramafilm fra 1955 regissert av Michelangelo Antonioni.[1] De ledende rollene spilles av Eleonora Rossi Drago, Gabriele Ferzetti, Franco Fabrizi og Valentina Cortese. Filmen handler om en ung kvinne som returnerer til sin hjemby Torino for å etablere en fasjonabel motesalong. Her blir hun kjent med en kvinne med store emosjonelle problemer og hennes tre rike venninner. Manus bygger på Cesare Paveses roman Tra donne sole (1949).

Den vant Sølvløven under Filmfestivalen i Venezia.[2]

Handling[rediger | rediger kilde]

Den elegante Clelia kommer tilbake til sitt hjemsted Torino for åpningen av en ny mote-salong i Roma, og oppdager en ung kvinne ved navn Rosetta Savoni nær døden i det neste rommet til hotellet. Rosetta tok en overdose med sovepiller for å begå selvmord. Clelia, som er alene i hjembyen, blir venn med Rosetta og hennes tre velstående venner. Momina De Stefani er skilt fra mannen sin og finner stadig ofte nye elskere.

Nene er en talentfull kunstner som er suksessfull i sin karriere. Hun bor sammen med en frustrert maler ved navn Lorenzo som misunner sin kones suksess. Clelia tiltrekkes av Carlo, assistenten til salongens arkitekt, Cesare Pedoni. Men han tilhører den italienske arbeiderklassen, og lever i en annen sosial virkelighet enn Clelia.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Maria Gambarelli og Eleonora Drago

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]