Veien stavkirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Alterskap fra Veien stavkirke, nå i Kulturhistorisk museum

Veien stavkirke var en stavkirkeVeiholmen i Smøla kommune i Møre og Romsdal, litt nordvest for Fastsmøla. Kirken stod ved Veien (gnr. 52), uten at den synes arkeologisk påvist.

«Wein [kircke]» er omtalt i Trondhjems Reformats 1589[1]. I 1661 ble kirken omtalft som en stavkirke uten tårn eller spir, men med et kortilbygg i lafteverk.[2] Gravplassen for kirken var da ved Brattvær kirke. I 1720 ble det meldt om behov for reparasjoner, og tredve år senere stod den til nedfalls.

Kirkestedet ble flyttet til Hopen på Fastsmøla, der ny kirke ble vigslet i 1749. Kirken på Veiholmen ble revet rundt 1760 og inventaret overført til Hopen kirke.

Alterskap[rediger | rediger kilde]

Da Bendix Bendixen besøkte stedet i 1870, oppdaget han et gammelt alterskap i Hopen kirke. Det hadde vært brukt i Veien-kirken og antas å være fremstilt i Lübeck ca. 1520. Bendixen fikk sendt skapet til Oldsaksamlingen, der det fortsatt er.[3] Alterskapet er oppsiktsvekkende ved at det i midtfeltet har en kalvariegruppe med Olav den hellige istedenfor Johannes, og Maria holder jesusbarnet i armene. På innsiden av fløydørene er malerier av Peter og Paulus. På utsiden av fløydørene er malerier av Olav den hellige og den hellige Sunniva.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Trondhjems reformats 1589. Oslo domkapittels jordebok 1595 (Norsk historisk kjeldeskrift-institutt, 1983), s. 70.
  2. ^ Brendalsmo, s. 153.
  3. ^ Davidsen, s. 58ff.

Litteatur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • (no) «Veien stavkirke». Kulturminnesøk. Riksantikvaren – Direktoratet for kulturminneforvaltning.