Vedsnutebiller

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Vedsnutebiller
Hexarthrum culinaris
Hexarthrum culinaris
Vitenskapelig(e)
navn
:
Cossoninae
Norsk(e) navn: Vedsnutebiller
Hører til: Snutebiller, Curculionoidea, Cucujiformia, Polyphaga,
biller,
insekter
Antall arter: 3500, sju i Norge
Habitat: terrestrisk, i død ved
Utbredelse: alle verdensdeler
Delgrupper:

Vedsnutebiller (Cossoninae) er en gruppe av biller i familien snutebiller (Curculionidae). De lever i død ved. De ligner på barkbiller (Scolytinae), som også er deres nærmeste slektninger.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små (gjerne 2 – 5 mm), sylindriske biller, brunlige eller svarte, blanke uten påfallende hår eller skjell, sterkt punkterte. Hodet er forholdsvis stort og bredt, snuten ganske kort til middels lang. Antennene er knebøyde og forholdsvis korte. Brystskjoldet (pronotum) er omtrent så langt som bredt, og så bredt som dekkvingene. Sidene er avrundede, og oversiden er dekket av grove, men grunne punktgroper. Dekkvingene er avlange og parallellsidige med markerte punktrekker. Beina er ganske korte og kraftige, en tilpasning til å bevege seg i ganger i treet. Vedsnutebillene ligner på barkbiller, men skiller seg fra disse på at de har mer markert snute. De er også typisk noe slankere enn barkbillene.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Billene lever i død ved av ulike treslag. Noen arter kan også forekomme i bygningstømmer, men dette er da infisert av sopp. Slekten Rhyncolus lever på døde røtter av bartrær, og finnes sjelden over bakkenivå. Noen arter på den sørlige halvkule er funnet på hannkongler av konglepalmer (Cycadales), og det er mulig at de spiller en rolle som pollinatorer av disse.

Systematisk inndeling / norske arter[rediger | rediger kilde]

Cossonus linearis
Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Silfverberg, H. 1992. Enumeratio Coleopterorum Fennoscandiae, Daniae et Baltiae (Liste over Nordens biller). Helsinki.

Eksterne lenker - Bilder[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]