Vasilij Ulrikh

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Vasiliy Ulrikh)
Hopp til: navigasjon, søk
Vasilij Ulrikh
Født13. juli 1889
Riga
Død7. mai 1951 (61 år)
Moskva
GravlagtNovodevitsjijkirkegården
Utdannet ved Rigas tekniske universitet
Beskjeftigelse Dommer, advokat, militærperson
Parti Det russiske sosialdemokratiske arbeiderpartiet (1910–1917), Det russiske sosialdemokratiske arbeiderpartiet (1917–1918), Sovjetunionens kommunistiske parti (1918–1951)
NasjonalitetDet russiske keiserdømmet, Den russiske sovjetiske føderative sosialistrepublikk, Sovjetunionen
Utmerkelser
6 oppføringer
Røde fane-ordenen, Leninordenen, 1. klasse av den store fedrelandskrigsordenen, Jubileumsmedaljen for 20-året for dannelsen av Arbeidernes og bøndenes røde hær, Røde stjerne-ordenen, Jubileumsmedaljen for 30-året for sovjetarmeen og flåten

Vasilij Vasiljevitsj Ulrikh (russisk: Василий Васильевич Ульрих; født 13. juli 1889 i Riga, død 7. mai 1951) var en jurist og dommer i Sovjetunionen under store deler av det diktatoriske regimet til Josef Stalin.

Hans far var en latvisk revolusjonær av tysk avstamning, og hans mor var en russisk adelskvinne. På grunn av deres åpenbare engasjement i revolusjonær aktivitet ble hele familien dømt til fem års intern eksil i nærheten av Irkutsk i Sibir. I 1910 begynte Ulrikh et studium ved Riga Polytekniske institutt og derfra ble han ble uteksaminert i 1914 like før utbruddet av den første verdenskrig da han ble sendt til fronten som russisk offiser der han deltok i flere harde kamper.

I 1926 ble Ulrikh valgt til formann i militærkollegium i Høyesterett av Sovjetunionen. Det var i denne stillingen at Ulrikh ble overlevert forskjellige forhåndsbestemte setninger under den store terroren med store utrenskninger i Sovjetunionen. Ulrikh dømte mange uskyldige mennesker til døden som ble posthumt rehabilitert av den sovjetiske befolkningen flere år senere. Ulrikh døde av hjerteinfarkt 7. mai 1951og ble gravlagt i Moskva.