Tsjeka

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tsjeka
ВЧК при СНК РСФСР
Emblem for Tsjeka (forkortelse for Tsjrezvytsjajnaja komissija, «Ekstraordinær kommisjon»), sovjetstatens politiske politiorgan fra desember 1917 til februar 1922.[1] Symbolet er merket med ВЧК og КГБ («V-Tsje-K» og «K-G-B»).
TypeHemmelig politi
VirkeområdeSovjet-Russland
Etablert20. desember 1917
HovedkontorSt. Petersburg
UnderlagtSovjetunionens ministerråd
JurisdiksjonCouncil of people's commissars of the RSFSR
Opphørt6. februar 1922
ErstatterOkhrana
Erstattet avOGPU
Russlands sikkerhetstjenester

Det russiske keiserdømmet

Okhrana (1880 - 1917)


Russiske provisoriske regjering

Militsiya (1917)


Sovjet-Russland

Tsjeka (1917 - 1922) · GPU (1922 - 1923)


Sovjetunionen

OGPU (1923 - 1934) · NKVD (1934 - 1946) · MGB (1946 - 1953) · KGB (1954 - 1991)


Den russiske føderasjon (1991 - )

FSB (innenlands)  · SVR (utenlands)

Tsjeka, eller Vetsjeka, (fra russisk ЧК eller ВЧК, Всероссийская чрезвычайная комиссия по борьбе с контрреволюцией и саботажем, «Den allrussiske ekstraordinære kommisjon for kamp mot kontrarevolusjon og sabotasje») var det hemmelige politiet i Den russiske sovjetiske føderative sosialistrepublikk i perioden fra desember 1917 til februar 1922.[1]

Tsjekaen ble etablert av Vladimir Lenin, og ble ledet av den polske adelsmannen Feliks Dzerzjinskij. Tsjekaen hadde ansvaret for å arrestere «klassefiender», medlemmer av presteskapet og andre politiske motstandere av kommunistene. Denne kampanjen fikk senere navnet Den røde terroren.

Tsjekaen ble i 1922 gjort om til GPU, og ble senere til KGB. Uttrykket «tsjeka» ble da et kallenavn for KGB, dette er fortsatt i bruk i Russland i dag.

Forkortelsen[rediger | rediger kilde]

Ordet «tsjeka» er norsk transkripsjon av den russiske tobokstaversforkortelsen ЧК, der Ч er den russiske bokstaven for «tsj»-lyden, mens «ka» er russisk uttale av bokstaven К, altså tsjeka = tsje+ka. For å vise at det er en forkortelse helt på linje med for eksempel KGB burde man kanskje skrive TsjeKa eller TsjeK, uttalt «tsje-kå», men det brukes ikke. Tsjeka (eller Vetsjeka, ВЧК) står for kortformen (Всероссийская) чрезвычайная комиссия, (Vserossijskaja) tsjresvytsjajnaja komissija, «Den (Allrussiske) Ekstraordinære Kommisjonen».

Seinere sikkerhetstjenester[rediger | rediger kilde]

Tsjekaen ble omgjort til GPU («Den politiske hovedforvaltning»), som siden ble til OGPU og NKVD, som i 1946 ble kalt MGB («Ministeriet for statens sikkerhet») og i 1954 KGB. I dagens Russland er det gamle KGB delt opp i sikkerhetstjenesten FSB og utenriksetterretningstjenesten SVR.

Referanser[rediger | rediger kilde]