Tsjeka

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tsjeka
ВЧК при СНК РСФСР
KGB Symbol.png
Emblem for Tsjeka (forkortelse for Tsjrezvytsjajnaja komissija, «Ekstraordinær kommisjon»), sovjetstatens politiske politiorgan fra desember 1917 til februar 1922.[1] Symbolet er merket med ВЧК og КГБ («V-Tsje-K» og «K-G-B»).
TypeHemmelig politi
Etablert20. desember 1917
Opphørt6. februar 1922
HovedkontorSt. Petersburg
UnderlagtSovjetunionens ministerråd
JurisdiksjonCouncil of people's commissars of the RSFSR
Russlands sikkerhetstjenester
Det russiske keiserdømmet

Okhrana (1880 - 1917)


Russiske provisoriske regjering

Militsiya (1917)


Sovjet-Russland

Tsjeka (1917 - 1922) · GPU (1922 - 1923)


Sovjetunionen

OGPU (1923 - 1934) · NKVD (1934 - 1946) · MGB (1946 - 1953) · KGB (1954 - 1991)


Den russiske føderasjon (1991 - )

FSB (innenlands)  · SVR (utenlands)

Tsjeka, eller Vetsjeka, (fra russisk ЧК eller ВЧК, Всероссийская чрезвычайная комиссия по борьбе с контрреволюцией и саботажем, «Den allrussiske ekstraordinære kommisjon for kamp mot kontrarevolusjon og sabotasje») var det hemmelige politiet i Den russiske sovjetiske føderative sosialistrepublikk i perioden fra desember 1917 til februar 1922.[1]

Tsjekaen ble etablert av Vladimir Lenin, og ble ledet av den polske adelsmannen Feliks Dzerzjinskij. Tsjekaen hadde ansvaret for å arrestere «klassefiender», medlemmer av presteskapet og andre politiske motstandere av kommunistene. Denne kampanjen fikk senere navnet Den røde terroren.

Tsjekaen ble i 1922 gjort om til GPU, og ble senere til KGB. Uttrykket «tsjeka» ble da et kallenavn for KGB, dette er fortsatt i bruk i Russland i dag.

Forkortelsen[rediger | rediger kilde]

Ordet «tsjeka» er norsk transkripsjon av den russiske tobokstaversforkortelsen ЧК, der Ч er den russiske bokstaven for «tsj»-lyden, mens «ka» er russisk uttale av bokstaven К, altså tsjeka = tsje+ka. For å vise at det er en forkortelse helt på linje med for eksempel KGB burde man kanskje skrive TsjeKa eller TsjeK, uttalt «tsje-kå», men det brukes ikke. Tsjeka (eller Vetsjeka, ВЧК) står for kortformen (Всероссийская) чрезвычайная комиссия, (Vserossijskaja) tsjresvytsjajnaja komissija, «Den (Allrussiske) Ekstraordinære Kommisjonen».

Seinere sikkerhetstjenester[rediger | rediger kilde]

Tsjekaen ble omgjort til GPU («Den politiske hovedforvaltning»), som siden ble til OGPU og NKVD, som i 1946 ble kalt MGB («Ministeriet for statens sikkerhet») og i 1954 KGB. I dagens Russland er det gamle KGB delt opp i sikkerhetstjenesten FSB og utenriksetterretningstjenesten SVR. |}

Referanser[rediger | rediger kilde]