Vasaparken (Stockholm)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Vasaparken
Astrid Lindgrens terrass i Vasaparken. Til venstre er Dalagatan 46.

Vasaparken er en park i bydelen Vasastaden i Stockholm sentrum. I øst avgrenses den av Dalagatan, i nord av Odengatan, i vest av Torsgatan og i sør av sykehusområdet Sabbatsberg.

Bergianska trädgården lå her på 1700-tallet og større deler av 1800-tallet. Den flyttet 1885 til sitt nåværende sted ved Frescati, og Vasaparken begynte da å anlegges. Under første verdenskrigen ble parken brukt slik som mange andre av Stockholms parker som potetland.

Vasaparken er bl.a. kjent for viktige politiske debatter før valgene på 1950-tallet. Mest kjente er de politiske duellene i Vasaparken mellom Sveriges daværende statsminister Tage Erlander og opposisjonslederen Bertil Ohlin.

Astrid Lindgren bodde lenge på Dalagatan 46 ved Vasaparken og parken er nevnt i flere av hennes bøker.

De tre terrassehagene i grovhugget granitt og betongoverflater med relieffer ved Torsgatan ble anlagt på 1940-tallet i en unik stil. De fleste trærne i parken er fra tiden da parken ble anlagt, selv om det finnes en drøyt 200-årig lønn og flere nyplantede trær.

Utvikling[rediger | rediger kilde]

Da Sabbatsbergsområdet kommer til å utvikles mye de nærmeste årene med et større antall nye boliger, er en opprustning av Vasaparken påbegynt. I 2004 er terrasser bygget i gatenivå fra Odengatan og Dalagatan der en kan sitte og se ut over parken. 2005 ble det anlagt en kunstgressplen for 7-mannsfotball. Planen er en kunstisbane vinterstid. Skøytebanen ble innviet i desember 2005.

Statuer i parken; Arbetaren av Gottfrid Larsson og Romeo och Julia av Olov Thorwald Olsson.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]