Varmtvannsdispenser

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Varmtvannsdispenser på en busstasjon i Kina.

En varmtvannsdispenser er en innretning hvor man kan tappe varmt vann til mat og drikke. Vannet kan være kokende eller nær kokende.[1][2] Et eksempel er et blandebatteri med gjennomstrømningsbereder som ble populære i 1970-årene, også kalt kokende vannkran. Noen modeller har både varmt og kaldt vann. Noen vannkokere har også dispenser.

Vannet fra en varmtvannsdispenser kan være tryggere å bruke til mat og drikke enn varmt vann fra vanlige varmtvannsberedere med tank koblet til husets vannledninger ettersom rørsystemene i huset kan avgi stoffer til varmtvannet som gjør at man blir dårlig i magen. Dette gjelder særlig dersom huset har kobberrør.

Avanserte dispensere har vannfilter og andre former for vannrensing for å fjerne klorsmak, lukt, sedimenter, giftige kjemikalier, tungmetaller som bly, farlige mineraler, parasitter og protozoer (som for eksempel cryptosporidium).

Energieffektivitet[rediger | rediger kilde]

  • Varmtvannsdispensere med oppvarmet tank bruker syklisk energi for å holde vannet varmt
  • Varmtvannsdispensere med momentan oppvarming bruker kun energi idet vannet tappes

Hvorvidt det ene alternativet er rimeligere enn det andre kommer an på faktorer som energieffektiviteten til det gitte utstyret, strømpriser og hvor mye dispenseren blir brukt. Varmtvannsdispensere til mat og drikke behøver som regel betraktelig mindre volumstrøm enn gjennomstrømningsvarmere til for eksempel dusjing. Ved momentan oppvarming benytter varmtvannsdispensere et varmeelementet på minst 2 kW for å gi varmt vann på 92 °C eller mer.[trenger referanse]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ ByggeBolig. «Vurderer du kokende vannkran?». inspirasjon.byggebolig.no (engelsk). Besøkt 3. juli 2021. 
  2. ^ Kjøkken, H. T. H. «Visste du dette om kokende vannkraner?». vibyggerbolig.no (engelsk). Besøkt 3. juli 2021.