Prisolrør

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Husvannledninger er alle ledninger eller rør som trengs for å transportere varmt og kaldt vann inne i byginger (inklusive armatur) og ledningene fra hovedvannledningen til bygningen.[1]

I husinstallasjoner benyttes det rør utformet av flere forskjellige materialer avhengig av bruksområde, mekanisk påkjenning økonomi mv.. Rørsystemer må utføres slik at de ikke avgir giftige eller helsefarlige stoffer til vannet. I tillegg er det påkrevd en høy grad av korrosjonsbestandighet. Mest benyttet i hustinstallasjoner i dag er rør-i-rør system etter at dette ble innført i som krav i teknisk forskrift i 1995 (TEK10).

Rørtyper[rediger | rediger kilde]

Kobberrør[rediger | rediger kilde]

Kobberrør er mye brukt på grunn av god korrosjonsbestandighet og gode mekaniske egenskaper både i form av bestandighet og at de er lette å jobbe med. Kobberrør utvider seg med 0,0165mm/m per grad celsius oppvarming, det er derfor viktig å ta høyde for dette i montasjen av anlegg for å unngå tretthetsbrudd. Kobberrør forhandles i hovedsak som harde rør i heltrukne stangemner og i halvharde eller glødde rør.

Kobberør leveres også i forkrommet utgave som er en foretrukken løsning ved åpent anlegg av estetiske årsaker.

Isolerte kobberrør[rediger | rediger kilde]

Isolerte kobberrør er en type mykglødet kobberrør med mantel av plast (som regel hvit celle-polyetelen). Rørene sammenkobles med myklodding, hardlodding, ved bruk av støttehylse kan også kompresjonskobling eller presskobling benyttes. Rørtypen ble mye brukt på 80-tallet og er fremdeles i bruk i dag, men rør-i-rør-systemer dominerer i dagens husinstallasjoner til skjult opplegg.

Plastrør[rediger | rediger kilde]

Plast innbefatter en stor mengde materialer med forskjellige egenskaper. Mest benyttet i husinstallasjoner er PEX-rør som er laget av tverrbundet polyetylen. Det er denne rørtypen som benyttes i de fleste kommersielle rør-i-rør-systemer. Plastrør er svært hurtige å montere, veldig håndterbare, rimelige og har stabile mekaniske egenskaper. Videre er korrosjonsbestandigheten svært god og plasten har isolerende egenskaper.

Galvaniserte stålrør[rediger | rediger kilde]

Galvaniserte stålrør har et belegg av sink utenpå, inni eller på begge sider av rørveggene. Dette er et tiltalt for å øke bestandigheten mot korrosjon. Galvaniserte stålrør tåler dårlig varmt vann.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Meek, Knut, red. (1981). Rørleggeren (2 utg.). Oslo: Teknologisk forlag. s. 54. ISBN 8251202019.