Gjennomstrømningsbereder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dusj med elektrisk gjennomstrømningsbereder.

En gjennomstrømningsbereder[1], også kalt momentanbereder, hurtigvarmer eller gjennomstrømningsvarmer, er en type varmtvannsbereder som varmer opp kaldtvann til varmtvann idet det flyter gjennom og konsumeres. Dette står i kontrast til tradisjonelle varmtvannsberedere som istedet gjerne har et reservoar på minst flere titalls liter varmtvann som kontinuerlig holdes varmt. Gjennomstrømningsberederen inneholder knapt noe vann. Varmeelementet er som regel laget av kobber grunnet høy termisk konduktivitet, mens andre materialer brukes dersom varmtvannet skal kunne drikkes.

Gjennomstrømningsberederen kan plasseres der varmtvannet skal brukes, eller sentralt i et hus for å forsyne varmtvann der det trengs på lik linje med en tradisjonell vartmvannsbereder med varmtvannstank.

Gjennomstrømningsberedere har blitt betegnet som et høyintensitetsprodukt[2] når det gjelder belastning av det strømnettet.

Fordeler og ulemper[rediger | rediger kilde]

En gjennomstrømningsbereder tar som regel mindre plass enn en varmtvannsbereder med varmtvannstank.

Den største fordelen med en gjennomstrømningsbereder er at den kan gi en praktisk talt ubegrenset mengde varmtvann så lenge man har tilgang til kaldt vann og energi til oppvarming. Til sammenligning vil en tradisjonell varmtvannsbereder kunne gå «tom» for varmtvann, og det vil ta tid å varme nytt.

Under noen forutsetninger kan gjennomstrømningsberedere forbruke noe mindre energi sammenlignet med en tradisjonell varmtvannsbereder med varmtvannstank som kontinuerlig varmer opp vann. En gjennomstrømningsbereder vil naturlig nok gi mindre strømforbruk når det ikke tappes varmtvann, siden den ikke da behøver å bruke energi på å varme opp og holde vannet i en tank varmt. Imidlertid er det relativt lite varmetap fra moderne isolerte varmtvannsberedere med tank dersom de står i et oppvarmet rom, og til vanlig bruk er det derfor lite strøm å spare over en tradisjonell bereder.[trenger referanse]

En tradisjonell bereder har et lagervolum, og kan derfor klare seg med et varmeelement med mindre effekt. Med en gjennomstrømningsvannvarmer kan effektuttaket under en vanlig dusj komme opp i cirka 18 kW. Dette krever kraftigere elektrisk kabling, og den høye effekten kan bli kostbar med effekttariff (en ny form for nettleie, innført 1. juli 2022).

Den største ulempen med en gjennomstrømningsbereder er store kostnader ved innkjøp og installasjon. Riktig vedlikehold kan også være nødvendig for at gjennomstrømningsberederen skal ha lang levetid.[3]

Galleri[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Varmtvannsbereder - når bør den byttes?». Viivilla NO. 5. mars 2021. Besøkt 3. juli 2021. 
  2. ^ Blaker, Magnus (24. januar 2016). «Nå skal strømselskapet hente inn personnummeret ditt». Nettavisen (norsk). Besøkt 3. juli 2021. 
  3. ^ «Why Water Heaters Are So Important». Besøkt 17. april 2021.