Varel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Skogsområde i Varel, Vareler Wald
Varels indre by
Spijöökmuseet
En modell av Varel slott

Varel er en by i distriktet Friesland i den tyske delstaten Niedersachsen. Varel ligger i Ostfriesland. I byens nærhet er elven Jade og havbukten Jadebusen. Byen ligger 15 kilometer sør for Wilhelmshaven og 30 kilometer nord for Oldenburg. Varel har ca 25 000 innbyggere.[trenger referanse]

Historie[rediger | rediger kilde]

Byen har en lang historie, noe blant annet gravhauger og andre funn viser. Varel nevnes første gang i 1123.[trenger referanse] En av byens kirker er fra midten av 1100-tallet.[trenger referanse] Dessuten finnes blant annet en slottskirke fra tidlig på 1600-tallet.

Frem til 1400-tallet lå Varel på frisisk område. I år 1577 ble Varel en selvstendig del av grevskapet Oldenburg.[trenger referanse] I 1663 ble Varel og Kniphausen forent til et fideikommiss. Byens slott ble ødelagt i 1751 i en stor brann. I årene 1810-1813 var hele landet, også Varel, okkupert av Frankrike. I årene 1813-1854 var Varel igjen en selvstendig del av storhertugdømmet Oldenburg, men ble deretter inkorporert i Oldenburg.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

I Varel har flyprodusenten Airbus et produksjonsanlegg. Likesom i andre byer i Ostfriesland spiller turismen en viktig rolle.[trenger referanse] Straks utenfor Varel er den tidligere fiskerlandsbyen Dangast som er en kjent badeby ved Jadebusen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Varel – galleri av bilder, video eller lyd på Wikimedia Commons Redigér på wikidata