Vannmerke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vannmerke på et frimerke fra de britiske koloniene, anvendt fra 1880-tallet fram til 1920-tallet.
Dokumentpapir (Alvøen dokument) med vannmerke (fotografert på lysbord)

Et vannmerke er et gjenkjennelig bilde eller mønster i et papir som opptrer i ulike grader av lys/mørke når det blir sett på med en lyskilde i riktig vinkel og det oppstår under våtfasen av papirproduksjonen ved en fortynning/fortykning eller grader av tetthet i papiret.[1] Bruken av vannmerke går tilbake til Kirkestaten1200-tallet, nærmere bestemt i Fabriano i landsdelen Marche, der de ble tatt i bruk i 1282.[2]

Hensikten med et vannmerke er å markere at papiret er av høyere kvalitet. Vannmerke inneholder derfor oftest navnet eller logoen på papirprodusenten. Vannmerke benyttes også som sikkerhetsmerke på papirsedler, pass, frimerker, verdipapirer og lignende for å bekjempe forfalskninger. En annen hensikt er at vannmerke er nyttig for å undersøke papirets kvalitet ettersom det kan benyttes for datering, identifisere størrelse, opphav og lignende. I moderne digitale produkter som musikk, video og bilder kan det også benyttes synlig eller usynlig merking som kalles for digitalt vannmerke.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Biermann, Christopher J. (1996): «7». Handbook of Pulping and Papermaking (2. utg.). San Diego, California, USA: Academic Press. ISBN 0-12-097362-6. s. 171.
  2. ^ Meggs, Philip B. (1998). A History of Graphic Design (Third utg.). John Wiley & Sons, Inc. s. 58. ISBN 978-0-471-29198-5. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]