Filigran

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tallerken utført med filigranteknikk.
Topplokk på krystallkaraffel, arabisk gullsmedarbeid fra slutten av 900-tallet, i dag i Louvre.

Filigran er en delikat og vanskelig form metallarbeid innenfor smykker. Det innebærer smykker gjort av meget tynne tråder (latin filum) og små kuler (latin granum), derav navnet, som bøyes, vriddes og loddes fast. Kulene, vanligvis av gull eller sølv, festet i kryss eller etter hverandre i mønster med små mellomrom. Det innebærer at tråder blir vridd og festet sammen til det utgjør et objekt.

En motsatt teknikk som ikke må forveksles med filigran er å punktere et eksisterende metallobjekt med hull i bestemte mønstre. Filigran minner en del om knipling i broderiarbeid på tøy.

I de siste århundrene har filigran holdt seg meget populært i India og i metallarbeid i andre asiatisk land. Det var også populært i Frankrike fra 1660 og fram til slutten av 1800-tallet. Selv om filigran har blitt en særegen gren inn for gullsmedarbeid i moderne tid har det i historisk tid var en del av det generelle håndverket til en gullsmed. Filigran går således tilbake til oldtiden og har vært populært i mange kulturer som bevis på en gullsmeds tekniske håndverksmessige dyktighet, blant annet i norrøn kunst i middelalderen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]