Vangsteinen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Vangsteinen i Valdres er en runestein med dyreornamentikk fra første halvdel av 1000-tallet
Billedsteinen ble flyttet til kirkegårdsporten ved Vang kirke, en korskirke reist 1839 som en erstatning for Vang stavkirke som ble flyttet til Polen i 1841.

Vangsteinen, også omtalt som Vangssteinen og Vangstenen, er en runestein i Vang kommune i Valdres i Innlandet. Steinen er antatt å være fra første halvdel av 1000-tallet. Steinen er av en skifrig bergart. Den har en irregulær form og er 2,15 meter høy, 1,25 meter bred og 8–13 cm tykk. Steinen sto inntil 1840-tallet utenfor Vang stavkirke. Da denne ble revet og flyttet til Karpacz i Polen, ble steinen flyttet til kirkegårdsporten ved Vang kirke, der den fortsatt står. Den er registrert av Riksantikvaren med ID nr. 31725.

Denne runesteinen er også kjent som en billedstein på grunn av den omfattende dyreornamentikken på steinens ene side. Langs høyre side har steinen en innskrift i yngre runer (kortkvistruner) som lyder:

kosa:sunir:ristu:s(t)in:þinsi:af(t)ir:kunar:bruþur:sun

Utskrevet til norrønt blir det:

Gása synir reistu stein þenna eptir Gunnar, bróðurson

Oversatt til moderne norsk blir dette:

«Gåses sønner reiste denne stein etter Gunnar, (sin) brorsønn»

Billedmotivet består av bånd og bladfliker som danner et rosettkors eller stilisert tre. Øverst består motivet av en stilisert løvefigur. Alle motivene er utført i klassisk ringerikestil.

Et bruddstykke av en stein fra Ål i Hallingdal har likhetstrekk med motivet på denne steinen.

Ofte sammenlignes denne steinen med en tilsvarende stein i Danmark, den største av de såkalte Jellingsteinene. Denne har et motiv hvor visse formelementer er sammenlignbare.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]