Vandrefly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Vandrefly
Vandrefly
Vitenskapelig(e)
navn
:
Peridroma saucia
Hübner, 1808
Norsk(e) navn: vandrefly
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Nattfly
Slekt: Periodroma
Habitat:
Utbredelse: over det meste av verden i varm-tempererte strøk

Vandrefly (Peridroma saucia) er en sommerfugl som tilhører familien nattfly (Noctuidae). Denne vandrende arten er funnet nord til Rogaland i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Et middelsstort (vingespenn 45 – 50 mm), gråbrunt nattfly med forholdsvis lange og smale vinger. Arten kan ligne på båndfly-artene (Noctua spp.) til den åpner vingene og det viser seg at bakvingene er hvite, ikke gule. Forvingen er gråbrun, ganske variabel i farge og mønster, nyremerket er vanligvis tydelig. Bakvingen er hvit med brune årer, tynt skjellkledt og delvis gjennomsiktig, med en perleaktig glans, gråbrunt bestøvet langs ytterkanten.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Det er en vandrende art som ikke danner bestander i Nord-Europa, men kommer flygende inn fra tid til annen. Larvene lever på ulike urter, men det er sjelden at den formerer seg hos oss. Den kan dukke opp nesten når som helst på året men er hyppigst i september – oktober.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Den er vidt utbredt i varme og tempererte områder, og finnes i Nord- og Sør-Amerika, Nord-Afrika, Europa bortsett fra den nordlige delen, India, Kina og Japan. I Norge er det nokså få funn fra kysten mellom Østfold og Rogaland.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]