Van Helsing (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Van Helsing
Generell informasjon
SjangerAction
UtgivelsesårNorges flagg 7. mai 2004[1]
Prod.landUSAs flagg USA
Lengde131 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiStephen Sommers
ProdusentStephen Sommers
Bob Ducsay
ManusforfatterStephen Sommers
MusikkAlan Silvestri
Foran kamera
MedvirkendeHugh Jackman
Kate Beckinsale
Richard Roxburgh
Annen informasjon
Budsjett$160 millioner[2]
Prod.selskapUniversal Pictures
Eksterne lenker

Van Helsing er en amerikansk actionfilm fra 2004 regissert av Steven Sommers. Hugh Jackman innehar hovedrollen som monsterjegeren Gabriel Van Helsing, og Kate Beckinsale spiller Anna Valerious, en annen monsterjeger hvis hovedmål er å drepe Dracula. Tittelkarakteren Gabriel Van Helsing er inspirert av den nederlandske vampyrjegeren Abraham Van Helsing fra den irske forfatteren Bram Stokers roman Dracula. Filmen portretterer en rekke andre monstre i tillegg til grev Dracula, som Frankensteins monster og varulver.

Til tross for at filmen for det meste fikk dårlig mottagelse av kritikerne, tjente filmen inn over $300 millioner på verdensbasis og var en av de størtste blockbuster-filmene fra 2004.

Handling[rediger | rediger kilde]

I år 1887 gir den transilvanske doktoren Viktor Frankenstein liv til et monster med hjelp fra hans assistent, Igor, og grev Dracula. Dracula dreper dr. Frankenstein etter å ha avslørt at han bare hjalp ham for å kunne bruke Frankensteins monster til å bringe hans vandøde barn til live. Frankensteins monster flykter til en vindmølle, som blir brent ned av en rasende mobb. Folkemengden flykter når Dracula ankommer med hans tre bruder Verona, Aleera og Marishka for å prøve å fange Monsteret.

Ett år senere sender Ridderne av den Hellige Orden monsterjegeren Gabriel Van Helsing, som lider av amnesi, til Transilvania for å drepe Dracula. Han skal også passe på så den siste av Valerious-familien ikke blir drept og havner i skjærsilden; for ni generasjoner siden sverget familien på å drepe Dracula, og ingen av dem kommer til himmelen før han er død. Van Helsing mottar et revet papir med et symbol på, og får følge av Carl, en munk som gir støtte og våpen.

Når de ankommer Transilvania møter de Anna Valerious, som forteller dem at hennes bror Velkan ble drept kort tid før av en varulv. Van Helsing redder henne like etter da Draculas bruder angriper landsbyen de befinner seg i, og han dreper også Marishka mens de to andre flykter. Når Anna tar Van Helsing og Carl tilbake til slottet hennes, forteller hun at hun er fast bestemt på å drepe Dracula selv, men Van Helsing er ikke villig til å la henne ta den risikoen siden hun er den siste av Valerious-familien. Da hun motstår, sender ham henne inn i en dyp søvn ved å gasse henne, og legger henne til sengs. Senere den kvelden våkner Anna fra en dyp og drømmeløs søvn og møter Velkan, som nå er en varulv. Etter at Velkan flykter, sporer Van Helsing og Anna ham opp ved Frankensteins slott, og finner ut at Dracula forsøker å gi liv til sine barn ved å bruke Velkan som erstatning for monsteret som de enda ikke har fanget. Planen hans feiler, og Anna frigjør Velkan idet han transformeres til en varulv. Dracula angriper Van Helsing, som kjenner ham igjen fra fortiden, og innser at Dracula er nærmest udødelig.

Når de flykter faller Anna og Van Helsing ned i en hule hvor de finner Frankensteins monster i live. Til tross for at monsteret ber om å bli drept så Dracula ikke kan bruke ham, bestemmer Van Helsing at han skal tas med til Roma så han kan bli beskyttet. De flykter i en vogn, men mens de krysser Karpatene blir de angrepet av Velkan og brudene. Vognen faller utenfor et stup, og Verona flyr ned mot den fallende vognen for å hente Monsteret, men når hun åpner vognens dør ser hun at vognen var en lokkedue fylt med påler som er bundet til eksplosiver, og hun blir drept når vognen treffer bakken og pålene treffer henne. Den riktige vognen blir angrepet av Velkan, og Van Helsing dreper ham, men blir bitt like før - det betyr at når neste fullmåne ankommer vil Van Helsing bli gjort om til en varulv. Anna blir tatt av Aleera og fraktet til Budapest.

I Budapest blir Van Helsing med på å bytte Frankensteins monster mot Anna (uten å faktisk ha tenkt til å bytte bort Monsteret), og gjemmer Monsteret på en gravplass før han og Carl drar for å redde Anna, som er på et maskeradeball som senere viser seg å kun bestå av vampyrer. Van Helsing og Carl redder henne, men Monsteret blir fanget og fraktet vekk på en båt. Etter å ha flyktet fra Draculas palass returnerer Anna, Carl og Van Helsing til Frankensteins slott, hvor de ser at alt utstyret har blitt fjernet. I Annas slott forklarer Carl at Dracula var sønnen av en av Annas forfedre. Dracula ble drept av "Guds venstrehånd", men fikk et nytt liv som vampyr etter å ha inngått en pakt med djevelen. Carl forklarer at til tross for at Annas forfar sverget på å drepe Dracula, var han ikke i stand til å drepe sin egen sønn, så i stedet forviste ham Dracula til en festning av is. Djevelen ga Dracula så vinger og evnen til å fly, som gjorde ham i stand til å flykte. Van Helsing finner så en portal til Draculas festning forkledd som et stort kart. Anna, Carl og Van Helsing entrer portalen, og ankommer en klippe ved Draculas slott.

Idet trioen ser Monsteret bli løftet til laboratoriet i en maskin, og han forteller dem at Dracula har en kur mot å bli forvandlet til en varulv. Carl forstår nå at det eneste som kan drepe Dracula er varulver, og at han har en motgift liggende tilgjengelig i tilfelle noen av varulvene han bruker skal snu seg mot ham.

Van Helsing frigjør Monsteret, men akkurat for sent - Draculas barn blir gitt liv. Van Helsing konfronterer Dracula, og like etter dette kommer fullmånen frem. Van Helsing blir forvandlet om til en varulv, og Dracula forvandler seg til en flaggermuslignende skapning. Dracula avslører av Van Helsing virkelig er Erkeengelen Gabriel, "Guds venstrehånd" - han som drepte Dracula mange hundre år tidligere. Dracula tilbyr Van Helsing å få minnene tilbake, men Van Helsing avslår tilbudet, og bestemmer seg for at "some things are better left forgotten" ("noen ting bør forbli glemt").

Anna og Carl får tak i motgiften, men blir angrepet av Aleera etter at Igor stenger dem inne i rommet. Igor faller av en bro mens han forsøker å drepe Carl, mye takket være Monsteret, og Aleera blir spiddet av Anna med en sølvpåle Carl kastet til henne. De kommer seg til laboratoriet idet Van Helsing biter Dracula i strupen, og han og hans barn dør. Anna injiserer Van Helsing med motgiften, og blir drept av ham på samme tid, noe an er svært lei seg for i etterkant. Van Helsing og Carl holder en stille seremoni for Anna og kremerer henne idet Monsteret reiser på en flåte ut i havet. Idet Anna brenner brenner ser Van Helsing hun og hennes familie i himmelen, takket være Draculas død.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Mottakelse[rediger | rediger kilde]

Rotten Tomatoes' hjemmesider har Van Helsing mottatt 22% på Tomat-o-meteret, og har en gjennomsnittlig rangering på 4,2/10 basert på 211 anmeldelser. Blant publikum har filmen slått bedre an, og hele 62% av 604.772 (per 17.08.2013) stemmegivende likte filmen, og den gjennomsnittlige rangeringen for publikum er på 3,2/5.[3]Metacritics hjemmesider har filmen en gjennomsnittlig rangering på 35/100 basert på 38 anmeldelser. Også her er publikum mer fornøyde, og gir filmen en gjennomsnittlig rangering på 5,2/10 basert på 192 rangeringer.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]