Valvata piscinalis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Valvata piscinalis
Valvata piscinalis   Illustrasjon  (Ehrmann, Hermann Felix Paul )
Valvata piscinalis
Vitenskapelig(e)
navn
:
Valvata piscinalis
(O.F. Müller, 1774)
Norsk(e) navn: -
Hører til: fjærgjellesnegler,
Valvatoidea,
lavere Heterobranchia,
Heterobranchia,
Orthogastropoda,
snegler
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: limnisk, ferskvann
Utbredelse: ?
finnes i Norge
Underarter:
  • V. p. alpestris
  • V. p. antiqua
  • V. p. piscinalis

Valvata piscinalis er et bløtdyr, og hører til en gruppen fjærgjellesnegler som lever i ferskvann.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Valvata piscinalis er en liten snegl. Skallbredden er bare noen millimeter. Sneglehuset har en rund form. Den hører til gruppen av bakgjellesnegler, som kjennes på at de har gjellene på høyre side eller bak hjertet. Skallet består hovedsakelig av kalsiumkarbonat (CaCO3). Det har en åpning, hvor sneglen kan strekke ut en gjelle. Gjellen kan minne om en fjær, som hos fugler, og dette har gitt gruppen fjærgjellesnegler sitt navn. Åpningen i skallet, for gjellen, kan tettes med et skallokk (operculum).

Bare hodet og foten stikker ut av skallet, og danner den delen av kroppen som synes. Hodet har tentakler, øyne og munn. Inne i skallet ligger kroppens indre organer oppkveilet. Det er kjønnsorganer, fordøyelsesorganet, kalt innvollsekken. Innvollssekken er usymetrisk.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Valvata piscinalis lever i ferskvann, og finnes på steder der det er mudder. Den foretrekker helst rennende vann, men finnes også i stillestående vann. Den tåler også ganske surt vann.

Valvata piscinalis er tvekjønnet. For å kunne legge egg kreves allikevel to snegler, som under parringen, befrukter hverandre gjensidig. De legger eggene i gelékapsler som klebrer seg til underlaget. Etter en tid klekker eggene.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Denne inndelingen følger Bouchet, P. & Rocroi, J.-P. 2005.

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Bouchet, P. & Rocroi, J.-P. (J. Fryda, B. Hausdorf, W. Ponder, A. Valdés og A. Warén ) 2005. Classification and Nomenclator of Gastropod Families. Malacologia (vol. 47) 1-2. side 1-397.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]