Valurt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Valurt
Valurt
Valurt
Vitenskapelig(e)
navn
:
Symphytum officinale
L.
Norsk(e) navn: valurt
Biologisk klassifikasjon:
Rike: planter
Gruppe: blomsterplanter
Gruppe: egentlige tofrøbladete planter
Orden: rubladordenen
Familie: rubladfamilien
Underfamilie: Boraginoideae
Tribus: Boragineae
Slekt: valurtslekta
Habitat: på næringsrik, fuktig jord
Utbredelse: Europa

Valurt (Symphytum officinale) er en flerårig urt i rubladfamilien.

Arten blir opptil 1 meter høy og har lange, tykke stengler med store, tykke blader langs stenglene. På toppen får den klokkeformete blomster som vanligvis er lilla eller blå. En sjelden gang kan de også være gulhvite. Planten danner en tykk og kraftig svart pælerot som er saftig og hvit innvendig. Blomstene er veldig populære hos humler, bier og andre nektarsankende insekter.

Valurt vokser i fuktig eng, langs bredden av elver og innsjøer, og i grøfter og veikanter. Den er utbredt i det meste av Europa, men mangler lengst sør og nord.

I Norge har valurt vært mye dyrket som medisin- og fôrplante i mange hager og på bondegårder. Planten inneholder pyrrolizidinalkaloider og anbefales ikke brukt innvortes på grunn av fare for leverskader, kreft og fosterskader. Den trives i alle typer jord og har flere steder forvillet seg. Den kan også dukke opp langs veikanter, på brakkmark, i grøftekanter og på annen kulturmark.

Planten har også blitt populær i økologisk jordbruk. På grunn av det dype rotsystemet henter den opp mineraler fra jorden. Planten brukes derfor mye som jorddekke eller i kompost.

Valurt er registrert forvillet i alle norske fylker, men er vanligst sør på Østlandet og langs sørlandskysten. Den danner tette bestander som fortrenger både vanlige og truede naturlige arter, spesielt på kultureng og grunnlendt kalkmark. I Fremmedartslista 2018 er valurt vurdert til svært høy risiko på grunn av moderat invasjonspotensial og høy økologisk effekt.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • B. Valdés (2011). «Symphytum officinale». Boraginaceae. – In: Euro+Med Plantbase - the information resource for Euro-Mediterranean plant diversity. Besøkt 26. september 2015. 
  • «Valurt». Urtekildens planteleksikon. Besøkt 26. september 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Nærbilde av blomster