Valerius Flaccus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Valerius Flaccus
Fødtca. 45[1]Rediger på Wikidata
Italia
Dødca. 95Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse
NasjonalitetRomerriket

Gaius Valerius Flaccus (Setinus Balbus) (død ca 90 e.Kr.) var en romersk poet som virket i «sølvalderen» i tiden til keiserne Vespasian og Titus. Han skrev en latinsk Argonautica som hvilte i stor grad på greske Apollonios Rhodios' langt mer kjente epos Argonautika.

Identifisering[rediger | rediger kilde]

Flaccus har blitt identifisert på utilstrekkelig grunner på en poetvenn av Martialis,[2] en innfødt fra Padova nord i Italia, og i trengende omstendigheter; men da han var et medlem av Sacriskollegiet, som hadde ansvaret for de sibyllinske bøkene,[3] må han ha vært godt stilt økonomisk. Subskripsjonen av et manuskript i Vatikanbiblioteket, som legger til navnet Setinus Balbus, peker på at Flaccus har vært en innfødt av Setia i Latium. Den eneste antikke forfatteren som nevner ham er Quintilianus[4], og som da i sorg nevner hans nylige død som et stort tap; da Quintilianus' verk var ferdigstilt en gang rundt år 90 e.Kr. har det gitt øvre grense for Flaccus' død.

Argonautica[rediger | rediger kilde]

Hans eneste bevarte verk, Argonautica, dedikert til keiser Vespasian da han dro til Britannia, ble skrevet i løpet av beleiringen, eller kort tid etter erobringen, av Jerusalem ved Titus i 70 e.Kr. Da det er gitt hentydninger til utbruddet av Vesuv i år 79, må komposisjonen av teksten ha tatt en lang tid.

Argonautica er et episk dikt som antagelig hadde til hensikt å være i åtte bøker (bokruller), skjønt det kan også ha vært til hensikt å være i ti eller tolv bøker da sistnevnte ville tilsvare med Vergils Æneiden, en viktig poetisk rollemodell. Argonautica er skrevet i tradisjonell daktylisk heksameter (tilsvarende Iliaden og Æneiden), og gjenforteller den greske helten Jasons søken etter det gylne skinn. Diktets tekst, slik det har overlevd, er i en meget fragmentert tilstand. Det avsluttes så brått med forespørselen til Medeia om å følge med Jason på hans sjøreise hjem, at det er antatt av de fleste moderne forskere at diktet aldri ble sluttført.[5] Diktet er en fri etterligning og i deler kun en oversettelse av Apollonios Rhodios' gresk Argonautika, og som er ham «overlegen i arrangement, livaktighet, og karakterbeskrivelse».[6] Den kjente emnet om Jason og argonautenes reise hadde allerede blitt behandlet på latinske vers i en populær versjon av Varro Atacinus. Hensikten med Flaccus' verk har vært å glorifisere Vespasians prestasjoner i å sikre romersk styre i Britannia og således åpne opp havet for navigasjon (slik Jason og argonautene åpnet opp Svartehavet for grekerne).

Stil[rediger | rediger kilde]

Flaccus latinske «diksjon er ren, hans stil korrekt, og hans versebygning er jevn om enn monoton. På den annen side er han helt uten originalitet, og hans poesi, om enn fri fra grelle feil, er kunstferdig og kunstferdig kjedelig. Hans språkmodell var Vergil som han selv var langt underlegen i smak og glans. Hans trettende framvisning av kunnskap, retoriske overdrivelser og utsmykninger gjør ham vanskelig å lese, noe som uten tvil er årsaken for at han aldri ble populær i sin samtid.»[7]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Nyutgivelser

Fornyet interesse de siste tiårene har ført til generelle introduksjoner,[8] to nye utgaver i 1997 (Liberman) og 2003, en kommentar på hele diktet av F. Spaltenstein (Brussel: Latomus, 2002: bøkene 1-2; 2004: bøkene 3-5; 2005: bøkene 6-8) og kommentarer på de enkelte bøker. Den nyeste oversettelsen til engelsk er en versjon på blankvers ved Michael Barich (XOXOX Press, 2009).

Generelle introduksjoner
 • Barnes, W.R. (1995): «Virgil: The Literary Impact» i: Horsfall, N. (red.): A Companion to the Study of Virgil, Leiden: Brill, s. 257-295 («Valerius Flaccus»: s. 273-278).
 • Burck, E. (1979): «Valerius Flaccus» i: Burck, E. (red.): Das römische Epos, Darmstadt: WBG
 • Hershkowitz, D. (1998): Valerius Flaccus' Argonautica: Abbreviated Voyages in Silver Latin Epic, Oxford: OUP.
 • Zissos, A. (2005): «Valerius Flaccus» i: Foley, J.M. (red.): Blackwell Companion to Ancient Epic, Malden, MA/Oxford/Victoria: Blackwell, s. 503-513.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Autorités BnF, BNF-ID 12043060v, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
 2. ^ 1.61.76
 3. ^ 1.5
 4. ^ 10.1.90
 5. ^ Mozley, J.H. i Loeb Classical Library, Kleywegt, A.J. (2005) og andre.
 6. ^ Loeb Classical Library
 7. ^ Chisholm, Hugh, red. (1911): Encyclopædia Britannica (11. utg.). Cambridge University Press
 8. ^ Hershkowitz, Debra (1999): Valerius Flaccus' Argonautica: Abbreviated Voyages in Silver Latin Epic Oxford University Press

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]