Valdemars slott

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Valdemars slott
Beliggenhet
LandDanmark
StedSvendborg kommune
Kart
Kart
Valdemars slott
55°01′20″N 10°39′11″Ø
Nettsted
Nettsted Offisielt nettsted

Valdemars slott 2006

Valdemars slott er en bygning som ligger på øya Tåsinge rett sør for Fyn, cirka fem kilometer fra Svendborg. Slottet ble bygget i årene 1639–1644 av kong Christian IV til sin sønn Valdemar Christian ved arkitekt Hans van Steenwinckel den yngre.[1]

Slottsanlegget er bygget rundt en kunstig sjø med hovedbygning i barokkstil og rokokko sidebygninger. I 1678 fikk admiral Niels Iuel slottet i gave av kongen som takk for skipene han erobret fra Sverige i slaget ved Køge bukt. Det har vært i slektens eie siden dengang. Slottet ble ødelagt av svenskene i 1658, men bygget opp igjen i barokkstil i årene 1678–1682 av den nye eieren. Slottsanlegget ble utvidet i årene 1754–1755 av daværende eier Niels Juel d.y., og det var arkitekt G.D. Tschierscke som sto for arbeidene.

Valdemars slott ble fredet i 1918, fredningen omfatter elleve bygninger.[1]

Slottet består av en hovedbygning, to porthus med klokketårn, flere uthus og en tepaviljong mot sjøen. I hovedbygningen ligger et slotts- og herregårdsmuseum med 21 rom og saler fylt med antikviteter og andre gjenstander. Loftet inneholder et jakt- og trofémuseum som hører til Europas største. I en av sidebygningene ligger Danmarks Legetøjsmuseum og Danmarks Museum for Lystsejlads. Leketøysmuseet inneholder en stor samling leketøy fra de siste 125 år og omfatter tusenvis av leker, bøker, modellhobby og tegneserier. Det har også et stort Märklin-modelljernbaneanlegg. Formålet med Danmarks Museum for Lystsejlads er å bevare Danmarks maritime kulturarv innenfor seilsport og båtbygging. Museet ble innviet av prins Henrik av Danmark 2. juni 1996. Slottet inneholder også en gourmetrestaurant og en kafé, Æblehaven.

Slottet har en 18-hulls mini-golfbane med kunstgress. Slottet kan leies for bryllupsfester, gallafester og konferanser.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Fredningssag / Valdemars Slot, Slotsalléen 100, Svendborg fra Kulturstyrelsen (besøkt 15. august 2014)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]