Hans van Steenwinckel den yngre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hans van Steenwinckel den yngre
Mander ChristianIVetSteenwinckel.jpg
Maleri av Christian IV til hest og Hans van Steenwinckel den yngre. Malt av Karel van Mander
Født24. juni 1587
KøbenhavnRediger på Wikidata
Død6. august 1639 (52 år)
KøbenhavnRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Arkitekt, byggmester og billedhugger
Far Hans van Steenwinckel den eldreRediger på Wikidata
Søsken Lorenz van Steenwinckel, Morten van SteenwinckelRediger på Wikidata
Barn Oluf van Steenwinckel, Hans van Steenwinckel den yngsteRediger på Wikidata
Nasjonalitet Dansk

Hans van Steenwinckel den yngre (født 24. juni 1587, død 6. august 1639) var en dansk arkitekt, byggmester og billedhogger.

Han var sønn av Hans van Steenwinckel den eldre og bror av Lorenz van Steenwinckel, far til arkitekten og billedhoggeren Hans van Steenwinckel den yngste og formodentlig til byggmesteren Oluf van Steenwinckel. Hans van Steenwinckel d.y. sto ansvarlig for mange store, offentlige byggeoppdrag, og har med sin renessansestil satt et tydelig preg på bl.a. Københavns arkitektur.

Steenwinckel studerte arkitektur og byggekunst i Nederland. I begynnelsen av sin karriere virka han primært som billedhogger, og leverte arbeider til Kronborg slott og Frederiksborg slott.

Som arkitekt var hans første større oppgave ferdigstillelsen av Kristian IVs kapell ved Roskilde domkirke, som broren Lorentz hadde påbegynt i 1613, og som sto ufullført ved dennes død i 1619. Han overtok samtidig brorens stilling som generalbyggmester og øverste tilsynsfører for kronens bygninger. Han vant stor tillit hos den aktive kong Christian IV, og ble involvert i kongens mange planer og ideer for utvikling av hovedstaden.

Verker - utvalg[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]