Hopp til innhold

Val Bregaglia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Val Bregaglia
Bergell med landsbyen Soglio
LandSveits’ flagg Sveits
KantonGraubünden
Ligger vedMera
Høyde o.h.785 meter
Kart
Val Bregaglia
46°19′57″N 9°30′50″Ø

Den markante fjelleggen av Piz Badile

Val Bregaglia (italiensk) eller Bergell (tysk) er en dal i den sveitsiske kantonen Graubünden. Dalen utgjør også en egen krets i distriktet Maloja. Val Bregaglia ligger på sydsiden av Alpenes hovedkam og er et av Sveits’ italienskspråklige områder. Dalen har 1600 innbyggere.

Val Bregaglia er forbundet med Engadin i nordøst via Malojapasset øverst i dalen. Settimopasset mot Bivio og Surses i nord har også vært en historisk svært viktig transportrute. Følger man dalens løp nedover mot sydvest, havner man til slutt i Chiavenna i Italia. På veien dit passerer man dalens 5 kommuner:

Val Bregaglia er totalt 27 km lang, hvorav de siste 7 km ligger i Italia. Dalens elv heter Maira (eller Mera etter at den har krysset grensen til Italia). Den munner ut i Comosjøen.

Dialekten i Val Bregaglia (bargajot)[rediger | rediger kilde]

Befolkningen i dalen snakker hovedsakelig (75 %) italiensk. Den lokale dialekten heter bargajot og ligner i flere trekk mer på den retoromanske dialekten putèr i nabodalen Øvre Engadin enn på andre lombardiske dialekter. Bargajot, i all hovedsak uttalen fra Soglio, ble også «eksportert» til landsbyen Bivio på andre siden av Settimopasset. En minoritet i dalen har tysk (20 %) eller retoromansk morsmål (2 %).

Reportasje fra Val Bregaglia[rediger | rediger kilde]

Val Bregaglia / Bergell med landsbyen Vicosoprano

Fra Castasegna i Val Bregaglia har RadioTelevisiun Svizra Rumantscha laget følgende reportasje[død lenke]. Reporteren har putèr-dialekt fra nabodalen Øvre Engadin.

Castasegna