V – The Original Mini Series

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
V: The Original Mini Series
orig. V
Generell informasjon
Sjanger Science Fiction
Nasjonalitet Amerikansk
Utgivelsesår 1. mai 1983 (USA)
Lengde 3 t. 17 min. (totalt)
Språk Engelsk
Foran kamera
Medvirkende Marc Singer
Faye Grant
Jane Badler
Frank Ashmore
Richard Herd
Michael Wright
Robert Englund
Bak kamera
Produsent Chuck Bowman
Manus Kenneth Johnson
Regi Kenneth Johnson
Musikk Joseph Harnell
Sending
Produksjon NBC
Eksterne lenker
IMDbRedigere på wikidata
Se også: V (2009)

V er tittelen på en amerikansk miniserie fra 1983 innen sjangeren sciencefiction. Serien ble produsert for den amerikanske TV-kanalen NBC og ble sendt på kanalen 1. mai. Serien er skapt av Kenneth Johnson og hovedrollene spilles av Marc Singer, Faye Grant, Jane Badler, Frank Ashmore.

Seriens manusforfatter, Kenneth Johnson, var inspirert av nazismens fremvekst og fall når han skrev manuset til V. Han har også funnet inspirasjon hos Sinclair Lewis roman It Can't Happen Here, fra 1935.

Handling[rediger | rediger kilde]

Skapninger fra en annen verden ankommer jorden i en rekke gigantiske tallerkenformede farkoster. De ser nøyaktig ut som vanlige mennesker og virker å være vennligsinnede. Men etter å ha innyndet seg hos menneskeheten setter de gradvis sin djevelske plan ut i livet. Det første de gjør er å fjerne mennesker innen forskning og vitenskap – mennesker som utgjør en trussel overfor deres planer og som kan avsløre dem. Etterhvert blir flere og flere grupper forfulgt av de uteomjordiske og deres lakeier på jorden. Samtidig med disse forfølgelsene blir stadig flere mennesker skeptisk til den fascistiske samfunnsorden de skaper, samt påskuddene for stadige utrenskninger overfor "samfunnsfarer". Det dannes motstandsgrupper.

En kjent TV-reporter (Marc Singer) klarer ubemerket å ta seg opp i en av deres romskip der han til sin forskrekkelse får se deres sanne skikkelse – øglemennesker som har gjennomgått en evolusjon fra øgler, og ikke fra pattedyr slik som menneskene. Han får også greie på deres grufulle plan: Å tømme jorden for ressurser samt bruke menneskeheten som føde på den næringsfattige planeten de kommer fra.

Om serien[rediger | rediger kilde]

V regnes som en kultserie av mange og er blitt utgitt både på VHS og DVD.

Oppfølgere[rediger | rediger kilde]

Miniserien ble i 1984 etterfulgt av den tredelte miniserien V - The Final Battle, og fra 1984 til 1985 ble den etterfulgt av en ordinær TV-serie, V - The Series, på 19 episoder. Det er planer om en ny serie i 2009 som skildrer tiden 20 år etter invasjonen.

I Norge[rediger | rediger kilde]

Serien har aldri blitt sendt på norsk TV, men den ble utgitt på video midt på 1980-tallet.

I rollene[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]