Hopp til innhold

Radiosonde

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Radiosonde

En radiosonde er et apparat som blir festet til værballonger for å måle atmosfæriske variabler og sender dem tilbake til en mottaker på bakken. Radiosonder sender vanligvis med radiofrekvensen 403 MHz eller 1680 MHz. Enkelte sonder, men ikke alle, er laget for å kunne måle vindstyrke og retning.

Radiosonden ble oppfunnet og sendt opp for første gang av den sovjetiske meteorologen Pavel Molchanov 30. januar 1930[1][2] i Pavlovsk. Sonden nådde en høyde på 7,8 km og målte der temperaturen til -40,7 ºC.

Moderne radiosonder måler eller regner ut følgende variabler:

Av og til kan radiosonder også måle ozonkonsentrasjonen.

Oppsending[rediger | rediger kilde]

En ballong av gummi eller lateks fylt med enten helium eller hydrogen blir sendt opp gjennom atmosfæren. Høyden ballongen kan nå er avhengig av ballongens diameter eller tykkelse. Ballongenes størrelse varierer vanligvis fra 150 til 3000 gram. Når ballongen stiger gjennom atomsfæren minker trykket, slik at ballongen utvider seg, og når den kommer høyt nok vil ballongen sprekke. En ballong på 800 gram sprekker i en høyde på omtrent 30 000 meter.

En moderne radiosonde sender data tilbake til en datamaskin via et radiosignal, og datamaskinen lagrer alle variablene i sanntid. De første radiosondene ble observert fra bakken med en teodolitt, og gav bare informasjon om vinden ut ifra sin posisjon. Moderne radiosonder kan bruke flere metoder for å avgjøre vindstyrke og retning, slik som f.eks. GPS. Vekten til en radiosonde er normalt 250 gram.

Av og til blir radiosonder sluppet fra fly i stedet for å sveve med ballonger. Slike radiosonder blir kalt for fallsonder eller dropsonder. De blir som regel brukt i spesielle forsøk, som f.eks. for å finne profilen i et spesifikt uvær.

Daglige oppsendinger[rediger | rediger kilde]

På verdensbasis er det omtrent 800 steder der man sender opp radiosonder, og 9 av disse er i Norge. Disse er oljeplattformene Ekofisk, Sola, Ørlandet, MS «Polarfront», Bodø, Jan Mayen, Bjørnøya og Ny-Ålesund. Nasjonalt senter for romrelatert opplæring (NAROM) på Andøya sender også opp værballonger med radiosonder. Nesten alle radiosonder blir sendt opp kl. 00 UTC og kl. 12 UTC, slik at alle gir et samtidig bilde av atmosfæren. Dette er svært viktig for numerisk værvarsling.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://www.islandnet.com/~see/weather/almanac/arc2005/alm05jul.htm
  2. ^ Climates & Weather Explained. Kirk. Martinez, Jane K. Hart, Edward Linacre, Bart Geerts – Routledge (1997) ISBN 0-415-12520-0

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]