Værskip

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Værskip er skip som har som formål å foreta faste meteorologiske observasjoner til havs. Værskip ligger i fast posisjon. Det har tidligere vært opptil 13 værskip i Nord-Atlanteren. Værskip er dyre i drift, og observasjonene fra værskip er i stor grad blitt erstattet av meteorologiske observasjoner fra satellitter og langtrekkende fly. Vinteren 2006 krevde imidlertid Norges Miljøvernforbund at det skulle utplasseres et værskip i Barentshavet, som en del av oljevernberedskapen utenfor Finnmark.

Det første værskipet var den franske lastebåten Carimare, som fikk utstyr for værobservasjoner og ble stasjonert i Nord-Atlanteren i 1938. Det opprinnelige formålet med værskip var å trygge flytrafikken over havene. Den internasjonale organisasjonen for sivil luftfart (ICAO) påtok seg ansvaret med å drive et internasjonalt værskipssamarbeid, som startet opp i 1948. Den norske staten kjøpte og ombygde to engelske korvetter, «Polarfront I» og «Polarfront II», og posisjonerte dem på stasjon MIKE, 66° N og 2° Ø, der de vekslet i tjenesten med en måned hver. «Polarfront I» var i tjeneste fram til 1974, mens «Polarfront II» var i tjeneste til 1976. I 1976 ble de erstattet av det moderne og spesialkonstruerte værskipet «Polarfront», som lå på 66° N og 2° Ø fram til 2010. «Polarfront» var eid og drevet av rederiet Kåre Misje & Co, på oppdrag for den norske staten.

Verdens meteorologiorganisasjon overtok ansvaret for værskipstjenesten i 1974. På det tidspunktet var det igjen fire værskipsstasjoner i Nord-Atlanteren. Polarfront alternerte i flere år med det nederlandske værskipet «Cumulus» på stasjon MIKE, men siden 1986 har «Polarfront» bemannet stasjonen alene. Det internasjonale værskipssamarbeidet ble avviklet i 1990. Norge og Storbritannia fortsatte driften av hver sin værskipsstasjon, men Storbritannia la ned sin stasjon LIMA i 1995. Siden da har «Polarfront» vært verdens eneste værskip.

«Polarfront» lå fast på stasjon MIKE, men gikk til lands 1–2 dager i måneden for å skifte mannskap og få nye forsyninger. En gang i året, vanligvis i begynnelsen av oktober, gikk skipet i havn i en uke for vedlikehold. Værskipsstasjonen var dermed betjent ca. 340 dager i året siden 1986.

«Polarfront I» og «II» hadde base i Bergen. Der hadde også «Polarfront» base fram til 1986, da basen ble flyttet til Kristiansund. Siden 2003 hadde værskipet base i Ålesund fram til nedleggelsen i 2010.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]