Hopp til innhold

Vålerenga kjerke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vålerenga kirke i 2003

«Vålerenga kjerke» er en sang skrevet av Trond Ingebretsen. Den ble først utgitt på Bjølsen Valsemølle-albumet Fem på midnatt i 1982, og er senere kjent som hymnen til VIF-Klanen.

Bakgrunn for sangen[rediger | rediger kilde]

Sangen er skrevet som en hyllest til Trond Ingebretsen far, Trygve «Kremen» Ingebretsen, som spilte ving på Vålerenga i ti år, blant annet sammen med legendariske Henry «Tippen» Johansen og Birger «Tuben» Sørensen.[1]

Sangen handler om opplevelsen en hel bydel hadde da Vålerenga kirke brant 18. september 1979. Brannen ble antent av en glo som i forbindelse med taktekkingsarbeider ble liggende og ulme i tørt løv innunder takhellene. Den fikk stor lokal oppmerksomhet og sangen søker å formidle nærmiljøets reaksjoner på dette.

Sangteksten forteller at «orgelet spelte aleine» og at «kjerkeklokka ringte, da taket tilslutt forsvant». Dette er ikke et forsøk på å skape en lokal myte. De som var til stede opplevde faktisk dette. Den sterke varmen og lufttrykket brannen skapte blåste liv i orgelet og satte klokkene i bevegelse. Da brannen var slukket, var orglet brent opp og de massive kirkeklokkene hadde smeltet.

VIF-bruk og senere innspillinger[rediger | rediger kilde]

«Vålerenga kjerke» har blitt spilt fast på Vålerengas hjemmekamper i fotball siden våren 2001.[2] VIF-fansen synger sangen stående, med hevede skjerf.

En versjon av «Vålerenga kjerke» har blitt spilt før VIFs hjemmekamper i fotball siden våren 2001.[2] Denne versjonen er ikke Bjølsen Valsemølles originalversjon, men en coverlåt med Ragnar Strandbakke på vokal, utgitt på albumet Vi er Vål'enga i 1994.[3]

Trond Granlund hadde en versjon av «Vålerenga kjerke» på albumet Østkantfolk i 2000, med Trond Ingebretsen som gjestevokalist.[4]

I 2007 kom Bjølsen Valsemølle med en ny versjon av sangen, på albumet Over elva. Den første versjonen fra 1982 hadde hatt Åge Aleksandersen som produsent, og Aleksandersen hadde bestemt at «Vålerenga kjerke» skulle ha et marsj-preg. Trond Ingebretsen var aldri helt fornøyd med dette i ettertid, og i 2007-versjonen var sangen langt mer rockete.[5] «Vålerenga kjerke» var også med på Bjølsen Valsemølles livealbum Da taket til slutt forsvant (2017).[6]

Vålerenga Mannskor framførte sangen i nytt arrangement av David Sætre Hveem på sin jubileumskonsert 17. oktober 2021 i (nettopp) Vålerenga kjerke. Trond Ingebretsen var tilstede og ga uttrykk for stor begeistring over mannskorversjonen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Nome, Petter; Andersen, Rune og Bredesen, Dag H. (1997). Vi er Vål'enga. Cappelen. s. 41. 
  2. ^ a b Greger Thorvaldsen (9. desember 2016). «Nye VIF-toner». Dagsavisen. Besøkt 28. mars 2018. 
  3. ^ «Ragnar Strandbakke Ragnar sang personlig hymne til Klanen»Betalt abonnement kreves. Avisen Hadeland. 27. april 2017. Besøkt 28. mars 2018. 
  4. ^ «Ujevnt fra Granlund». Dagbladet. 22. august 2000. Besøkt 28. mars 2018. 
  5. ^ «'Vålerenga kjerke' kommer i ny versjon». Aftenposten. 8. mai 2007. Besøkt 28. mars 2018. 
  6. ^ «Solide saker». Trønder-Avisa, 13. juni 2017.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata