Vågsfjorden (Troms)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Harstad og Vågsfjorden i sene nattetimer

Vågsfjorden (nordsamisk: Váhkvierddas) er en fjord mellom Hinnøya og Senja i Troms. Den ligger sør for Andfjorden og passerer kommunene Harstad, Ibestad, Tjeldsund, Senja og Dyrøy. Fjorden er 46 kilometer lang, og går fra Eidepollen på sørsida av Senja i nord til Tjeldsundet i sør. Øyene Hinnøya, Grytøya, Sandsøya og Bjarkøya ligger på vestsida av fjorden, mens Andørja og Rolla ligger på østsida.[1]

Lengst sør går Tjeldsundet sørover på østsida av Hinnøya til Vestfjorden. Sør for Rolla går Astafjorden østover til Grovfjorden, Gratangen, Lavangen og Salangen. Mellom Rolla og Andørja ligger sundet Bygda. Mellom Andørja og fastlandet i øst ligger Mjøssundet. Nord for Mjøssundet går Faksfjorden østover og lenger nord går Tranøyfjorden på østsida av Senja.

Stonglandet er ei halvøy som stikker ut i fjorden fra Senja, og på nordsida av denne ligger den lille Eidepollen, som er den nordligste delen av Vågsfjorden. Sørvest for Senja ligger Bjarkøya. Mellom Bjarkøya og Grytøya ligger Kvernsundet, mens Toppsundet går mellom Grytøya og Hinnøya.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Vågsfjorden på Norgeskart.no fra Statens kartverk