Hopp til innhold

Akterspeil

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Akterspeilet på «Sichem Princess Marie-Chantal»

Akterspeil er den plane eller svakt konvekse flaten på tvers av lengderetningen helt akter som finnes på mange båt- eller skipsskrog.[1]

Akterspeilet er vanligvis nesten like bredt som båtens tverrsnitt på det bredeste. Noen speil er i tillegg nesten like dype som båten på det bredeste, mens andre båter har et lot akter, eller en nederdel av en akterstevn. Speilet begynner derfor ganske høyt oppe, og undervannsskroget løper helt ut i en spiss som på spiss-stevnede båter.

På en del tradisjonelle båter langs norskekysten kalles båter med speil gjerne gavlbåter, fordi akterspeilet på en båt også kalles gavl (sml. gavl på hus). Dette er nesten uten unntak båter der speilet (gavlen) begynner ganske høyt oppe.

Enkelte båttyper har speil både foran og bak: En del flatbåter er ganske kasseformede, med flat bunn, rette sider og de to speilene tilnærmet) like store. Prammene har rund bunn både på langs og på tvers, og har et lite speil foran, mens speilet i akterenden er større og går helt ned til båtbunnen. Noen steder kalles båter med pramfasong ferge.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «A». Seilskipklubben. Arkivert fra originalen 25. mars 2017. Besøkt 22. januar 2016.