Egyptisk kobra

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Egyptisk kobra
Egyptisk kobra
Vitenskapelig(e)
navn
:
Naja haje
(L., 1758)
Norsk(e) navn: egyptisk kobra,
aspisslange
Hører til: Naja,
giftsnoker,
slanger
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: halvtørre områder
Utbredelse: Afrika

Egyptisk kobra er en giftsnok som er utbredt i Afrika. De nært beslektede kobraene på Den arabiske halvøy og i Vest-Afrika er nå skilt ut som egen arter.

Arten kan bli mellom 1,5–2,4 m lang, og som andre kobraer kan den spile ut nakkeskjoldet for å skremme fiender. Egyptisk kobra finnes i ulike halvtørre naturtyper fra savanne til halvørken, men den er avhengig av litt vann og vegetasjon, og forekommer ikke i ørken.

Det er denne arten som i oldtidas Egypt ble kalt uraeusslange, og som var symbol for faraos makt. Kleopatra begikk ifølge tradisjonen selvmord ved å la en aspisslange bite seg. Flere slangearter ble kalt aspis, men hun brukte sannsynligvis en egypisk kobra, selv om andre arter, for eksempel hornhoggorm er foreslått.

Slektskapsforholdene innen gruppen som tradisjonelt er regnet som arten Naja haje, ble i 2009 analysert i en studie av mitokondrielt DNA og morfologiske trekk.[1] Studien viser at gruppen må fordeles på fem arter, med følgende utbredelse:

Ingen av artene forekommer i Mauritania eller Algerie. Den isolerte populasjonen i Marokko og Vest-Sahara ble før regnet som underarten N. h. legionis, men den skiller seg genetisk ikke ut fra Naja haje i snever betydning.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]