Votivgave

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Votiv»)
Votivgaver fra Selinunte på Sicilia
Votivgaver

Votivgave (votiv av latin votivus, et høytidelig avgitt løfte) er en gave til Gud eller til det guddommelige, gitt etter et foregående løfte.

Når en person lider av en sykdom, er i livsfare eller har noen ønsker, kan vedkommende prøve å oppnå helbredelse, frelse eller innfrielse av sitt ønske ved å love Gud en gave.

Skikken finnes i kulturer over hele kloden, den var utbredt i den europeiske antikken og ble overført til kristendommen.

Det var for eksempel vanlig å gi en gave til Asklepios etter at en var blitt helbredet i en helligdom viet guden, og det er funnet og bevart en mengde legemsdeler i terrakotta.

Gavene[rediger | rediger kilde]

Gavene var ofte en modell av guden, av den legemsdelen som er blitt helbredet, eller mer symbolsk.

I noen tilfeller gir en også staven eller krykkene som gave. I katolske kirker ser en ofte slike gaver, ofte ved et spesielt alter eller en statue av en helgen. Det kan være ulike legemsdeler preget i sølv, personlige brev eller penger. Ved berømte valfartssteder som for eksempel Lourdes, henger det et stort antall krykker på fjellveggen rundt den hellige kilden.

Kirkeinventar[rediger | rediger kilde]

Utfyllende artikkel Votivskip

Votivskip fra Strandby kirke i Farsø kommune i Danmark

Votivgaven kunne være en ny altertavle eller annet kirkeinteriør og i noen tilfeller en hel kirke som da ble kalt votivkirke.

Et votivskip er også en slik offergave, her som en skipsmodell, ofte som en takk til det hellige for en lykkelig utgang av en hendelse, eller som et ønske om at «intet ille må vederfares våre (sjømenn).»

Ofte brukes, noe feilaktig, betegnelsen kirkeskip om et votivskip.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]