Hopp til innhold

Universitetet i Kabul

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Universitetet i Kabul
Pashto: دکابل پوهنتون
Persisk: دانشگاه کابل
Biologiklasse ved Universitetet i Kabul sent på 1950-tallet eller tidlig på 1960-tallet.
Latinsk navnUniversitas Cabulensis
Motto«Excellence in Service to Afghanistan»
Grunnlagt1932; 92 år siden (1932)
TypeStatlig
BeliggenhetKabul, Afghanistan
StudenterCa. 7 000 (ukjent)
Nettstedhttp://www.ku.edu.af/ (engelsk), https://www.ku.edu.af/ps (persisk), https://www.ku.edu.af/dr (pashto)
Kart
Universitetet i Kabul
34°31′04″N 69°07′41″Ø

Universitetet i Kabul (pashto: دکابل پوهنتون, persisk: دانشگاه کابل) ligger i Afghanistans hovedstad Kabul. Det ble grunnlagt i 1931, men offisielt åpnet for klasser i 1932. Universitetet har om lag 7 000 studenter, hvorav 1 700 er kvinner. Universitetet er fortsatt[når?] i prosessen med å komme seg tilbake etter den lange perioden med krig og kaos i landet. Hovedbygningen ble ombygd ca. 500 meter fra den gamle bygningen, som har nesten samme design.

Universitetet i Kabul har i alt 14 fakulteter: landbruk, økonomi, farmasi, islamske studier, juss, språk og litteratur, naturvitenskap, ingeniørvitenskap, journalistikk, veterinærmedisin, samfunnsvitenskap, psykologi, geovitenskap og de skjønne kunster.

Navn[rediger | rediger kilde]

Det er noe diskusjon om navnet på universitetet. Universitetet er offisielt kjent med det pashtunske navnet Da Kābul Pohantūn (دکابل پوهنتون). Nylig har det vært foreslått å bruke tre forskjellige offisielle navn på pashto, persisk (دانشگاه کابل - Dāneshgāh-e Kābul) og engelsk (University of Kabul); mest av alt fordi persisktalende studenter føler seg diskriminert av det statlige forbudet[1][2] av det persiske ordet for universitet. Dette førte til et sammenstøt mellom studenter og politiet i november 2008, siden de fleste persisktalende studenter krevde å fjerne forbudet mot persiske ord.[3]

Tidligere hadde ministeren for kultur, informasjon, turisme og ungdomssaker, Karim Khoram, offisielt forbudt bruken av persiske uttrykk i statlige institusjoner og i statskontrollert media,[2] og en ung journalist som jobbet for en statlig avis ble bøtelagt for bruk av det persiske ordet for universitet i en rapport.[1] (Et lignende sammenstøt fant sted et par uker tidligere i den hovedsakelig persisktalende byen Mazar-e Sharif nord i Afghanistan.[4] Som et resultat av dette ble universitetets offisielle navn endret fra pashto (Pohantūn-e Balkh) til persisk (Dāneshgāh-e Balkh).[5])

Historie[rediger | rediger kilde]

Universitetet i Kabul ble etablert i 1931 under styret til Mohammed Nadir Shah og daværende statsminister Mohammad Hashim Khan, og åpnet sine dører ett år senere for studenter fra hele landet. Etter å ha dratt nytte av samarbeid med regjeringene i Frankrike, Tyskland, Russland og USA ble universitetet en av de ledende institusjonene av sitt slag i Asia, og det intellektuelle hjertet av landet.[6]

I 1960-årene var campusen fylt med studenter som tatt utdanning i utlandet, og påvirket den nye generasjonen med sine tanker om temaer som kommunisme, feminisme og kapitalisme. Blant de mer kjente studentene som ble påvirket i denne perioden var Ahmed Shah Massoud, Gulbuddin Hekmatyar, dr. Faiz Ahmad, og Saydal Sokhandan.

Mange forskjellige politiske grupperinger ble også påvirket av universitetet, som for eksempel Khaliqi, Parcham, Sholay, Ikhwani etc.

Gjenoppbygging[rediger | rediger kilde]

Et av datarommene i universitetets campus.

Det er anslått at det trengs 64 millioner amerikanske dollar for å gjenoppbygge universitetet til et grunnleggende nivå igjen. I januar 2004 hadde campusen bare 24 datamaskiner og et stetoskop. Som en del av dets gjenoppbyggingsprogram har Kabul University inngått partnerskap med fire utenlandske universiteter, blant annet Purdue University og University of Arizona. I 2007 donerte Iran 800 000 amerikanske dollar til odontologi-fakultetet ved Kabul University. Iran har også gitt 25 000 bøker til universitetet.[7] I dag er hovedbiblioteket i universitetet det best utstyrte biblioteket i Afghanistan.[8] Biblioteket er utstyrt med mange datamaskiner, bøker og magasiner som i hovedsak er gitt av Iran.[9]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]