Homansbyen stasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Homansbyen
(potensiell stasjon)
Fellestunnelen
LandNorge Norge
ByOslo
StedHomansbyen
TypeT-bane
Avstand fra
Stortinget
Rundt 1,7 km
ÅpnetStasjonen er i planleggingsfasen
Tjenester
Linje(r)T-banen i Oslo#Linje 1 T-banen i Oslo#Linje 2 T-banen i Oslo#Linje 3 T-banen i Oslo#Linje 4 T-banen i Oslo#Linje 5 

Homansbyen stasjon er en planlagt ny T-banestasjon som skal ligge mellom Majorstuen stasjon og Nationaltheatret stasjon. Grunnen til byggingen er at det er rundt 2000 meter mellom Majorstuen stasjon og Nationaltheatret stasjon (dette vil dog bli redusert med et par hundre meter ved byggingen av ny Majorstuen stasjon), noe som er svært langt i sentrum av en storby. Forøvrig er vanlig lengde mellom stasjonene på T-banen i Oslo rundt 750-800 meter.

En stasjon mellom Majorstuen og Nationaltheatret nær Homansbyen lå i de opprinnelige planene for Undergrunnsbanen, men ble skrinlagt etter det store raset som ledet til byggingen av nå nedlagte Valkyrie plass stasjon isteden. Senere har det vært vedtak om å bygge stasjonen både på 1960 tallet og 1980 tallet, men det har blitt skrinlagt.

Bystyret i Oslo hadde vedtatt byggingen og finansieringen som en del av Oslopakke 3. Byggestart var tenkt å skje i 2014 og stasjonen skulle da åpnes i 2017. Men i den reviderte Oslopakken ble den tatt ut. Med vedtaket om en ny sentrumstunnel er byggingen av Homannsbyen stasjon utsatt til tidligst ved ferdigstillelse av ny sentrumstunnel i 2026.

Ved vedtaket om Oslopakke 3 regnet man med at 10 000 reisende ville bruke Homansbyen stasjon per døgn. Ruter AS – som vil eie og drifte stasjonen hvis den blir bygget – er derimot svært skeptiske til stasjonen, og vil ikke ha den bygget.[1]

Deler av stasjonen ble gravet ut allerede på 1970-tallet og fungerer i dag som nødutgang for t-banetunnelen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Skrinlegger underjordisk stasjon». NRK Østlandssendingen. 27. juli 2006. Arkivert fra originalen 28. november 2010. Besøkt 9. januar 2011.