Undercut

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Undercut[1] (engelsk for å underby[2]) er innen motorsport en taktikk eller strategi for depotstopp hvor den som jager velger gå inn i depotet tidligere enn konkurrenten med hensikt å forbedre posisjonen sin på banen ved å prøve utnytte den høyere ytelsen til de nye dekkene. Den høyere ytelsen gjør sjåføren i stand til å kjøre fortere, og kan føre til at sjåføren ender opp med å ligge foran konkurrenten når denne har gjennomført sitt depotstopp. Undercut har blitt implementert med suksess i Formel 1, hvor det er en vanlig strategi. Overcut, som er den motsvarende strategien hvor den som jager blir liggende lengre ute,[3][4] er noe mindre vanlig.

Et depotstopp hos Ferrari-laget i Formel 1 (2012)

Avveininger[rediger | rediger kilde]

Undercut-strategien har to hovedulemper. Den ene er tiden som kreves for å stoppe og bytte dekk, samt den reduserte hastigheten i depotstrekket, fører til at man risikerer å komme ned på listen, og man kan bli liggende i trafikk eller kjempende mot biler som ikke har gått inn for å bytte dekk enda. Den andre er det faktum at de nye dekkene kan trenge litt tid (noen svinger eller mer) for å komme opp i optimal driftstemperatur før man kan høste fordelene når det gjelder grep. I denne situasjonen med "kalde dekk" kan bilen faktisk bli så komplisert og vanskelig å kjøre at man får lavere ytelse. Den eneste defensive strategien for de andre førerne er å prøve å forbedre rundetidene sine på slitte dekk før de tar sine depotstopp.

Den største fordelen med undercut er bedre grep (traksjon) mot asfalten, men sjåføren er fortsatt under press fordi dekket må bruke noe tid på å varme seg opp til riktig temperatur. I de første svingene har bilen en tendens til å ikke ha optimalt grep. Den som jages kan bare forsvare seg med å prøve å kjøre så fort som mulig med sine brukte dekk.[5][6][7][8] Ofte kan det lønne seg for den som jages å svare så fort som mulig med å gå inn selv den påfølgende runden.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]