Taktikk (sport)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Taktikk refererer til de handlingsvalgene en idrettsutøver foretar, eller hvilket handlingsmønster et lag følger i den hensikt å overvinne en gitt motstander. I spesielt lagidretter står handlingsvalg tett sammen med teknikk, eller hvor effektivt de ulike handlingene utføres.

Individuelle idretter[rediger | rediger kilde]

Taktikk for individuelle idretter kan dreie seg om å vise selvtillit overfor konkurrenter, kle seg på en bestemt måte eller måten utøveren presenterer seg. I idretter med dommere som bedømmer subjektivt (dans, skihopp eller turn) vil det være taktisk å kjenne godt til premissene for dømmingen, og eventuelt en spesiell dommers preferanser. I øvelser med en viss varighet (fra 800 meter til langrenn og sykling) vil en utøver ta en rekke taktiske valg underveis. Selv om det er lagt en plan for løpet bør utøveren være klar for å endre taktikk underveis ved behov. Det kan også være nyttig å kjenne til konkurrenters taktiske mønster i tilfelle egne taktiske disposisjoner må tilpasses disse.

Taktikk for individuelle idretter der utøvere møtes en mot en, vil en utøvers taktikk forsøke å forsterke egne styrker og utnytte motstanderens eventuelle svakheter.

Lagidretter[rediger | rediger kilde]

Taktikk for lagidretter er noe mer komplisert, siden den skjer på ulike nivåer. Individuell taktikk er den enkelte spillers taktiske disposisjoner under en kamp. En del av et lag vil måtte forholde seg til gruppetaktikk, som for eksempel en forsvarsrekkes taktiske samhandlinger. Et lags kollektive taktikk dreier seg om overordnede taktiske planer og struktur for spillet.

Taktikk for lagidretter må også ta hensyn til lagets nivå, tabellsituasjon, baneforhold, hjemme-/ bortebane og tidspunkt for kampen.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Gjerset, Asbjørn et.al (2006): Treningslære, Oslo: Gyldendal Norsk Forlag AS