Overcut

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Trening på depotstopp hos Red Bull-laget i Formel 1 (2015)

Overcut (engelsk for å overby[1][2]) er innen motorsport en taktikk eller strategi for depotstopp hvor den som jager velger å bli liggende ute for å gå inn i depot på et senere tidspunkt enn konkurrenten. Man blir da liggende lenger ute på gamle dekk (og eventuelt med mindre drivstoff, i tilfelle depotstopp med fylling av drivstoff), og satser på å utnytte mindre trafikk og ren luft for å kunne holde et høyere tempo, slik at man forhåpentligvis kommer ut foran konkurrenten når man endelig har gjennomført sitt eget depotstopp. Overcut og den motsvarende strategien undercut er vanlige i Formel 1. Overcut er dog noe mindre vanlig enn undercut, og er avhengig av en rekke faktorer for å lykkes.

Avveininger[rediger | rediger kilde]

Overcut-strategien er basert på tanken om å sette sjåføren i stand til å presse korte rundetider lengre enn konkurrenten som har gått inn i depot, uten å bli forstyrret av trafikk fra andre biler, slik at sjåføren blir mindre hindret og har en renere luftstrøm. Sjåføren må da gå inn i depot noen runder senere enn konkurrenten for å kunne bygge et stort nok intervall til å komme ut foran etter sitt eget depotstopp. Denne strategien kan være fordelaktig dersom sjåføren som først stoppet blir liggende i trafikk med langsommere biler som ikke tillater konkurrenten å presse det maksimale, eller dersom de gamle dekkene fungerer bedre enn de nye. Strategien kan dog være en ulempe dersom de gamle dekkene gir mye dårligere ytelse enn de nye, hvilket vil medføre at overcutten ikke blir effektiv og resulterer i tap av tid.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Time Is Money: Overcutting in times of scarcity». Engadget (engelsk). Besøkt 28. mars 2022. 
  2. ^ Greeley, William Buckhout (1917). Some Public and Economic Aspects of the Lumber Industry (engelsk). U.S. Government Printing Office.