Umba (elv i Russland)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Umba
Умба.jpg
LandRussland Russland
FøderasjonssubjektMurmansk oblast
Lengde123 km 
Nedbørfelt6 470 km² 
Middelvannføring78,2 /s 
StartUmbozero
  – Høyde149 moh.
MunningKandalaksjabukta i Kvitsjøen
SideelverVjala, Kana, Muna

Umba, (russisk: Умба) er en 123 km lang elv på Kolahalvøya i Murmansk oblast, Russland.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Elva kommer fra innsjøen Umbozero, som ligger mellom fjellene i Khibiny og Lovoziorskije Tundry på Kolahalvøya, 100 km nordøst for Kandalaksja. Derfra renner den mot sør, gjennom et landskap preget av skog og åser. Elva veksler mellom stryk og mere rolige partier, og den renner gjennom flere innsjøer, hvorav den største er Kanozero.

Umba løper ut av Kanozero gjennom to separate utløp, rundt 5 km fra hverandre. Utløpene kalles Kitsa og Rodvinga, og det siste deler seg etter noen kilometer på nytt og danner ennå et elveløp, kalt Nizma. Kitsa og Rodvinga løper sammen igjen i sjøen Pontsjozero. Herfra kalles elva igjen for Umba, og møtes av elveløpet Nizma et par kilometer lengre nedover elva.

Elva løper ut i Kandalaksjabukta i Kvitsjøen ved byen Umba.

Den største sideelven er Vjala, som kommer fra Vjalozero og løper sammen med Umba 15 km før utløpet i havet.

Fiske[rediger | rediger kilde]

Umba er kjent som ei meget god lakseelv. Sammen med Varzuga var Umba den første elva på Kolahalvøya som ble gjort tilgjengelig for fisketurisme for utenlandske kunder tidlig på 1990-tallet, og infrastruktur og innkvartering for turister er bygget opp langs elva for å møte denne etterspørselen.

I de siste år har imidlertid antallet laks gått sterkt tilbake, på grunn av ulovlig fiske fra lokalbefolkningen, forårsaket av en arbeidsledighet på opp mot 90% i kommunesenteret Umba, og forverret av det faktum at det går kjørbare veier langs hele elva, slik at den er lett tilgjengelig.[1]

Umba brukes også til tømmerfløting.

Referanser[rediger | rediger kilde]