Hopp til innhold

Ulrik Wilbek

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ulrik Wilbek
Født13. apr. 1958[1]Rediger på Wikidata (66 år)
Tunis
BeskjeftigelseHåndballtrener, håndballspiller, politiker Rediger på Wikidata
Embete
  • Borgermester i Viborg kommune (2018–) Rediger på Wikidata
EktefelleSusanne Munk Wilbek
FarErik Wilbek
MorBirgitte Wilbek
PartiVenstre
NasjonalitetDanmark
UtmerkelserÆreshåndværker (2008)[2]

Ulrik Wilbek (født 13. april 1958) er en dansk håndballtrener og lokalpolitiker for Venstre. Han er borgermester i Viborg kommune fra 2018.[3]

Han er tidenes mest suksessrike danske håndballtrener; inntil OL i Beijing i 2008 hadde han aldri deltatt som trener i en VM-, EM- eller OL-turnering uten å vinne medalje.[4] Han var landslagstrener for Danmarks herrelandslag i håndball i perioden 2005 til 2014. Han har oppnådd gode resultater med både dame- og herrelag, både landslag og Viborg HK.

I tillegg har han skrevet bøker om sine opplevelser med håndball, samt om ledelse, noe som også danner grunnlaget for hans utstrakte foredragsvirksomhet.

I sin ungdom var Ulrik Wilbek aktiv i både fotball, håndball og friidrett. Særlig i friidrett viste han talent; han var på landslaget i tresteg, og vant tre bronsemedaljer i DM; 1980, 1981 og 1983. Håndball spilte han i Virum-Sorgenfri Håndballklub, til en skade satte en stopper for denne sporten. Etter dette ble han trener, og i perioden 198588 trente han klubbens eliteherrelag.

I 1988 kom han første gang til Viborg HK, for å trene damelaget, som nettopp hadde rykket opp i den øverste serien. Med spillere som Anja Andersen og Wilbeks senere kone Susanne Munk Lauritsen bet laget seg fast og vant i 1991 for første gang medaljer, denne gangen sølv. Wilbek ble deretter hentet av det danske håndballforbundet til å trene damelandslaget, som få år tidligere var på nippet til å bli lagt ned. Imidlertid hadde gode resultater med ungdomslandslaget, som Wilbek også var trener for ved siden av arbeidet i Viborg HK, fått forbundet til å gi seniorlaget en ny sjanse, og med Wilbek som trener ga det en hurtig gevinst. Han fikk etablert en grunnstamme med spillere som Anja Andersen, Janne Kolling, Anette Hoffmann og Susanne Munk Lauritsen, som første gang for alvor viste seg på den internasjonale scene ved å vinne sølv under VM i Norge 1993. Allerede året etter ble det gull under EM i Tyskland. Deretter ble det flere suksesser, med gull under OL i Atlanta som et høydepunkt.

I 1998 valgte Ulrik Wilbek å gi seg på toppen med damelandslaget, for å vende tilbake til jobben som klubbtrener i Viborg HK. Det ble også her flere gode år, med fire DM-gull og en finale i Champions League, før Wilbek ønsket nye utfordringer. Han ble da trener for klubbens herrelag, som til nå hadde levd en mer anonym tilværelse. Etter et par resultatmessig beskjedne år her lot han seg overtale til å overta jobben som landslagstrener for herrelaget, som hadde mange talentfulle spillere.

Med Wilbek som trener fikk herrelaget suksess, med bronsemedalje ved EM i Sveits 2006, og tilsvarende ved VM i Tyskland 2007. Laget under Wilbeks ledelse vant gull ved EM i Norge 2008 og EM i Serbia 2012. Ved VM i Sverige 2011 og VM i Spania 2013 ble det sølvmedaljer.

Wilbek ble i 2010 tildelt ridderkorset av Dannebrogordenen. I 2012 ble han av IHF kåret til «den beste herretrener i verden».[5]

Privat ble Wilbek i 1994 gift med damelandslagets keeper Susanne Munk Lauritsen, og sammen har de to barn. Wilbek har i tillegg en datter fra et tidligere forhold.

Bibliografi

[rediger | rediger kilde]

Ulrik Wilbek har skrevet følgende bøker:

  • Forskellighed gør stærk – ledelse med et menneskeligt ansigt (1997)
  • Jeg var der selv – oplevelser med kvindelandslaget (1998)
  • Tro på dig selv – min vej til at udvikle og motivere mennesker (2006)

Om Wilbek er skrevet følgende bok:

  • Peter Nørrelund: Wilbek – sådan set (1997)

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ www.munzinger.de[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ arkiveringsdato 20. april 2018, arkiv-URL web.archive.org, www.hvfkbh.dk[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ «Ulrik Wilbek Borgmester» (dansk). Danske Kommuner / Borgmesterfakta. Besøkt 26. september 2022. 
  4. ^ Store roser til Ulrik Wilbek, Politiken.dk/ritzau, 27. januar 2008
  5. ^ IHF: Wilbek verdens bedste dhf.dk, 11. september 2012

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]