Uenes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Uenes
Beliggenhet

Uenes
58°18′09″N 6°40′04″Ø

Uenes er en bydel i Flekkefjord kommune i Agder. Den ligger på en stor fjellknaus, som er ca. 1 km. øst-vest og ca. 600 m. på det bredeste i nord-syd-retning.

Inntil 1945 var der tre gårder, (en med hønseri), noen utslåtter og resten et større område som etterhvert var blitt hovedsakelig furuskog. I tillegg var der noen hytter, et landsted og Flekkefjord Fotballklubbs grusbane. Adkomsten var kronglete – man måtte en kilometer ut av byen før en kunne starte på veien mot gårdene. Veistandarden var noen steder bedre enn gårdsvei. Fotgjengere hadde «snarveien» via Springerbakken og Uenestrappen (nå: Ueneskleiva) som gjorde turen nesten en km. kortere.

Avstanden til sentrum (snaut to km. til ytterpunktet Uenesodden, kortere med dagens veinett) gjorde at området ble hurtig utbygd etter krigen. Hovedutbygningen skjedde mellom 1950 og 1960. Veinettet ble lagt med strøm og vann/avløp i gateløpet, samt gatebelysning, og Husbanken finansierte en blanding av en- og tomannsboliger, og etterhvert rekkehus der de fleste var på to etasjer. Det etablerte seg tre dagligvarebutikker i området en av dem med selvbetjent fryseboksutleie.

Ytterligere veiforbedringer gjorde adkomsten enklere, og den videregående skolen med svømmehall og innendørs idrettshall kom til senere. Langs fjorden er der et stort antall båtstøer, noe som er mulig fordi der er liten tidevannsforskjell inne i fjorden.